U naselju Sveta Ana u Koprivničko-križevačkoj županiji nedaleko od Đurđevca jučer (subota) je s razlogom bilo veselo; po 15. put zaredom održala se manifestacija Dan svete Ane, ujedno i “Dan zlevanki” koju svake godine organiziraju Mjesni odbor Sveta Ana i tamošnja Udruga žena Svetojanke.

Zlevanka, zlevka ili zljevka je tradicionalno međimursko jelo, a karakteristično je i za sve krajeve sjevernog hrvatskog podneblja, pa tako i Podravine. U posebnoj atmosferi promoviraju ga u Svetoj Ani, naselju koje broji jedva 90 žitelja i koje neodoljivo podsjeća na davna vremena, kada su ljudi zdravo se hranili, puno radili i pritom se veselili uz pjesmu i ples.

Ivan Pajtak jedan je od inicijatora ove manifestacije i nekadašnji predsjednik Vijeća MO Sveta Ana koji je tu funkciju obavljao punih 20 godina. Kaže kako je sama priča nastala  puno prije od manifestacije.

-U ovom naselju nalazio se stari mlin koji datira iz 19. stoljeća. Zbog dotrajalosti je urušen, a početkom 80-tih godina prošlog stoljeća nekadašnja lokalna vlast sagradila je novi, koji je uz mljevenje imao i turističku funkciju. S obzirom da kroz naselje teče potok, vode ima dovoljno da pokreće vodenicu, ne samo na radost mještana već i gostiju koji dolaze i izvan Hrvatske – rekao nam je.

20230715_101141_1280x720

Nastavili naš obilazak ovim malim mjestom s dušom. Ljudi su se već počeli okupljati pod  nadstrešnicom, a djeca su odmah pohrlila na livadu gdje je bio postavljen obavezni “napuhanac”. Ondje su trajale pripreme za vatrogasnu vježbu malih vatrogasaca iz Sirove i Suhe Katalene te iz Budrovca (kraj Đurđevca).

Teško je bilo odvratiti pogled i sa obližnjih drvenih kućica u kojima i danas žive ljudi, stilom života svojih predaka. Ovom pitoresknom naselju poseban “štih” daju strojevi i predmeti iz prošlosti, pa tako i jedan stari kombajn.

Na sam “Dan zlevanki” najvažnija je pak ova stara delicija. Glavna organizatorica, ujedno i predsjednica Udruge žena Svetojanke Martina Račan odaje nam recept. 

Potrebno vam je kukuruzno brašno, mlijeko ili jogurt, jaja, sol, ulje…dakle ono što je i inače potrebno za spravljanje većine kolača. Jaja treba dobro smiksati, dodati mlijeko ili jogurt, pa umutiti brašno. smjesu treba staviti u lim za pečenje koji prethodno treba namastiti i pobrašniti. Nakon toga se peče u pećnici nekih pola sata, na temperaturi od oko 180 Celzijevih stupnjeva i poslužiti. Ove smo godine napravili oko 70 tepsija zlevanki i mislim da će uz gulaš koji kuhaju naši žitelji biti sasvim dovoljno da sve goste dobro nahranimo – sa smiješkom priča naša sugovornica, dok joj ruke neumorno rade.

Kaže kako se njihova udruga sa zlevankama predstavila u nekoliko hrvatskih gradova, a poznata je i u Europi.

-Od kad naša udruga postoji, dakle od 2001. godine, zlevanka je naš zaštitni znak. Ujedno se zalažemo za zdrav život, rekreaciju, turizam, promicanje vrijednosti našeg kraja, kao i za prava žena – rekla nam je predsjednica Martina Račan.

Na manifestaciju uskoro pristiže stotine ljudi, rekreativaci maratonaci koji su kasnije otrčali trasu od oko 6 kilometara, mali vatrogasci, brojni gosti, ali i biciklisti, sudionici Biciklijade koja se vozila od Đurđevca do Svete Ane, trasom dugom oko 10 kilometara.

20230715_104005_1280x720

Jedan od njih je Vlado Nikša (69) iz Đurđevca, koji je sa svojim starim biciklom stalni sudionik biciklijada. 

-Bicikl je prijevozno sredstvo naše mladosti, a sada dobro posluži za odlazak u trgovinu, ali i rekreaciju. Zdravlje me još dobro služi, tako da se mogu baviti bicikliranjem, naravno laganim tempom. Ne prelazim veliku kilometražu – rekao nam je ovaj vitalni umirovljenik.

U sklopu manifestacije održan je i Fletnofest koji je uz već spomenutu vježbu malih vatrogasaca i maraton obuhvatio i međusobno druženje pripadnika žurnih službi, a svi zainteresirani mogli su se malo provozati i pripremljenim quadovima. Sve to je glazbom popratio tamburaški sastav “Strelci”, a u večernjim satima ovu manifestaciju zaključio je koncert popularne rock grupe “Vatrogasci”.  Atmosferu pogledajte u našoj galeriji. (www.icv.hr, bs)