Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči zaigrao šah s aktualnim državnim prvakom i doprvakom Hrvatske

Čestitke i pohvale izmjenjivale su se na prijemu koji je gradonačelnik Hrvoje Janči priredio za državnog prvaka Viktora Gašparca, državnog doprvaka Gabriela Kapitanića i njihove mentore, trenere.

Naime, 26. lipnja 2023. godine ostat će upamćen kao datum kada su šahisti Šahovskog kluba “Picok” iz Đurđevca dobili prvog kadetskog državnog prvaka u standardnom šahu. Ovaj veliki rezultat postigao je Viktor Gašparec i time se zlatnim slovima upisao u klupsku povijest. Viktor je osvojio zlato u konkurenciji kadeta do 8 godina starosti i broncu u konkurenciji kadeta do 9 godina starosti. Time je popravio do sada najbolji rezultat koji je jedan kadet ostvario na državnom natjecanju u standardnom šahu.

Prije dvije godine Gabriel Kapitanić je osvojio prvu klupsku kadetsku medalju, a ove je godine ponovio taj uspjeh. Gabriel je osvojio srebro u kategoriji kadeta do 10 godina starosti te time upotpunio ovaj dan.

-Dečki od samoga početka treniraju u klubu, a igranje šaha osim što je igra, jača vještine rješavanja problema, povećava koncentraciju i ustrajnost na zadatku, ukazuje na važnost analiziranja problema, unapređuje pamćenje, ali i zahtijeva sposobnost predviđanja mogućih poteza i pozicija, pa pomaže u budućem planiranju. Sve navedene sposobnosti dobro dođu i u daljnjem školovanju – rekao je predsjednik kluba Nikola Mihočka.

Foto: djurdjevac.hr

Na pitanje gradonačelnika što ih je privuklo da igraju šah, dečki su se jednoglasno složili da je to bila ljubav na prvi pogled, a istaknuli su i kako najviše vole razvijati strategije i taktike te zajedno s trenerom nakon natjecanja analizirati odigrane partije. Dečki su potvrdili da i u budućnosti planiraju igrati šah.

Gradonačelnik im je podijelio prigodne poklone i izrazio uvjerenje da će mladi šahisti i u budućim natjecanjima moći uskladiti svoje školske obaveze s putovanjima na natjecanja.

Za kraj je gradonačelnik s aktualnim prvakom i doprvakom zaigrao partiju šaha, a nakon duge igre dogovoreno je da će rezultat biti neriješen.

-Cilj je napraviti iskorak na svim područjima, nastaviti stvarati i razvijati uspješne mlade šahiste i ulagati u klub koji i ove godine ima visoke ambicije. Još jednom hvala i čestitke svim članovima i trenerima koji su svojim radom doprinijeli tome da Đurđevac ima jednu od najuspješnijih šahovskih škola u Republici Hrvatskoj – rekao gradonačelnik te je istaknuo kako će Grad Đurđevac i nadalje pratiti rad kluba u financijskom smislu čiji će članovi, zasigurno i dalje nizati zapažene rezultate.

(djurdjevac.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content