Obilježena godišnjica pogibije prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske: Požrtvovno je nastojao spriječiti prijetnju rata u istočnoj Slavoniji

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 32-godišnjica tragične pogibije prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske u samostalno i neovisnoj Republici Hrvatskoj, Josipa Reihla-Kira.

Kako bi se sadašnje i buduće generacije policajaca s pijetetom sjećale veličine Josipa iznimnog čovjeka i policajca, Policijska uprava osječko-baranjska svake godine obilježava tu tragičnu godišnjicu.

Na gradskom groblju u Đakovu vijence su položili i svijeće zapalili supruga Jadranka Reihl-Kir, policijski službenici PU osječko-branjske i drugi.

Reih-Kir na dužnost načelnika policije u Osijeku postavljen je nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine, a požrtvovno je nastojao spriječiti prijetnju rata u istočnoj Slavoniji.

Na sjednici Skupštine Osijeka u lipnju 1991. godine, javno je za govornicom obećao: “Dok sam ja načelnik Policijske uprave osječko-baranjske rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti.”

Josip Reihl-Kir ubijen je 1. srpnja 1991. godine, oko 13,30 sati, na prilazima prigradskome osječkom naselju Tenji na blokadnom punktu, zajedno s potpredsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Goranom Zobundžijom i gradskim vijećnikom Milanom Kneževićem te pokopan na gradskom groblju u Đakovu.

-Načelnika Josipa Reihla-Kira, mirotvorca, važno se sjećati i poštovati jer je bio izniman stručnjak i odgovoran policajac te je svoj život položio na oltar domovine s ciljem sprječavanja nadolazeće prijetnje rata u Slavoniji – ističu iz osječke policije.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content