Blanka Bart Hajoš dobitnica Zlatne plakete grada Virovitice za izniman doprinos u području kulture: Život posvetila kazališnim daskama

Kada visine dosegneš prije svega svojom ljudskošću i velikim srcem, a onda i kvalitetom posla koji radiš, tada pokazuješ koliko zapravo vrijediš. Blanka Bart Hajoš je žena koja je praktički sinonim za glumu, način i primjer kako se prema glumi mora odnositi. Gluma je zaista poziv, a ne posao, što se iz izvedbi Blanke osjeća. Napose je zahtjevno glumiti uloge u malom kazališnom ansamblu, gdje svi igraju sve žanrove, i komedije i tragedije.

Kada je 1. rujna 1986. godine primljena u profesionalni angažman, ova je glumica iza sebe imala već oko 25 uloga. U Kazalište Virovitica došla je, naime, još u osnovnoj školi, a 1970. godine dobila je prvu ulogu u Ogrizovićevoj Hasanaginici. Danas broji već stotinjak uloga u predstavama raznih autora – od Hadžića, Feldmana, Nikolića do Shakespearea, Millera, Wildea, Weisa, Čehova, Glowatzkog. Glumački je puno dala u komičnim ulogama kakva je, na primjer, bila uloga punice u Berkoffljevom „Kvetchu“ ili uloga pjevačice u popularnoj Ferenčininoj predstavi za djecu „E, moj Pinokio“. Pamte je i kao modernu Antigonu (beskućnica Anita) u „Antigoni iz New Yorka“ Janusza Glowatzkog ili svodilju Fjoklu u Gogoljevoj „Ženidbi“, te Ljubov Andrejevnu u Čehovljevom „Višnjiku“. Glumačku karijeru zasigurno će joj obilježiti i uloga Mikešove žene Kate u „Mikeškom kabareu“.

blanka predstava

Na festivalu ASSITEJ 2006. osvojila je nagradu za najbolju glumicu u predstavi „Dug put kući“. Prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta osvojila je 2021. za najbolje umjetničko ostvarenje u kategoriji DRAMA za glavnu žensku ulogu, ulogu Majke u predstavi “Alabama” Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka, a iste je godine proslavila i 35 godina profesionalne glumačke karijere. Za ulogu Majke, Blanka je 2022. godine proglašena najboljom glumicom na 1. Festivalu “Slavonski KaFe”. Tim nagradama, ove će se godine pridružiti i Zlatna plaketa Grada Virovitice.

– Svaka nagrada znači da vas netko prati, da nešto vrijedite u svome poslu. Naravno, tu je i obveza da to radite još bolje i kvalitetnije koliko god možete. Izuzetno mi je važno ovih nekoliko nagrada što sam u životu primila za svoj dugogodišnji rad u kazalištu. Posebno su mi drage i došle su kao nekakav pečat na moju dugogodišnju karijeru. Ali ova nagrada, mog grada, mojih sugrađana, Gradskog vijeća i gradonačelnika je posebna zato što sam ovom gradu posvetila taj rad i dala u njega sebe koliko god sam mogla i mislim da nije neskromno reći da sam ju čak i zavrijedila. Virovitička publika je nešto najljepše što se svakome može dogoditi. Mi ju u našem kazalištu odgajamo od malih nogu i presretna sam što mi ovaj grad ovako lijepo i značajno vraća za moj uloženi trud – rekla je ovogodišnja dobitnica Zlatne plakete grada Virovitice Blanka Bart Hajoš.

(www.icv.hr)

MG_2528

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content