Hvalevrijedna manifestacija “Slatki na Papuku” u svom 21. izdanju okupila 300-tinjak dijabetičara iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine

U organizaciji Dijabetičke udruge Orahovica održana je tradicionalna, najveća manifestacija dijabetičara u Hrvatskoj pod nazivom “Slatki na Papuku” i to po 21. put.

Nakon što je prošle godine ova manifestacija iznimno održana u orahovačkom središnjem gradskom parku zbog radova na jezeru, ove godine vratila se na orahovački biser prirode i okupila 300-tinjak dijabetičara iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Dijabetičari su pristigli iz Slavonskog Broda Nove Gradiške, Virovitice, Garešnice, Velike Gorice, Jastrebarskog, Siska, Malog Lošinja, Slatine, Osijeka, Ivanić Grada te Tešnja (BiH), a nazočni su bili i članovi Udruge umirovljenika i starijih osoba Orahovica.

Manifestaciju su svojim dolaskom uveličali gradonačelnik Orahovice Saša Rister, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Hrvatske Zrinka Mach, predsjednik i stručni suradnik Gradskog društva Crvenog križa Orahovica Pavao Ramić i Željko Kiš, medicinske sestre KBC Osijek odjela dijabetologije, te naravno veliki broj domaćih članova Dijabetičke udruge Orahovica.

-Meni je ovo prva manifestacija Slatki na Papuku kao novom predsjedniku udruge i ne znam kako bih opisao sreću koju sada imam u sebi što je došao ovako velik broj ljudi. Ovo znači da cijenimo jedni druge, da želimo pomoći jednim drugima i da svi želimo pomoći svima smanjiti bol od ove opake bolesti. Moram ispričati naše velike prijatelje iz Zrenjanina koji nisu mogli biti danas s nama, ali su prenijeli velik i lijep pozdrav. Vjerujem da ćete se svi ugodno osjećati kod nas i da ćete prenijeti lijepe dojmove o nama kao dobrim domaćinima – rekao je predsjednik Petar Čačinović.

U ime medicinskih sestara KBC-a Osijek odjela dijabetologije, obratila se medicinska sestra Nevenka Kovačić.

-Ovo ovdje je jedan mali kongres, a meni je posebno drago da su svi ovdje, i predsjednica Zrinka, i veliki broj udruga iz cijele Hrvatske. Poručit ću danas da svi moramo voditi računa o onome što šećerna bolest sa sobom nosi, a mi kao zdravstveni djelatnici stalno smo s vama i uz vas – rekla je Kovačić.

Predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Hrvatske Zrinka Mach rekla je nazočnima da je ovo jedinstvena prilika za puno toga naučiti.

-Moram priznati da sam jako iznenađena što se nakon ove nesretne pandemije, ponovno okupio ovako veliki broj ljudi i što smo baš onako svi kao jedno. Ovo jezero i Orahovica su prelijepi, idealni za ovakve susrete i druženje i moram priznati kako sam ponosna što sam rođena Slavonka. Koristim ovu prigodu da vas pozovem na edukativnu radionicu za osobe sa šećernom bolešću na Sljemenu, u hotelu Tomislavov dom od 22. do 24. rujna. Isto tako, vjerujem da se vidimo na Kongresu o šećernoj bolesti u ožujku iduće godine, nadam se da ćemo to uspjeti izrealizirati. Hvala vam svima i ugdno se osjećajte i dobro se provedite – rekla je Mach.

Manifestaciju je otvorio orahovački gradonačelnik Saša Rister.

-Prije svega zahvaljujem se našoj orahovačkoj Dijabetičkoj udruzi na vrijednom i marljivom radu te organizaciji ove velike manifestacije koja u naš grad dovodi ljude iz cijele Hrvatske i šire. Želim da se svi lijepo i ugodno osjećate jer mi u Orahovici uvijek želimo biti dobri domaćini. Želim vam puno zdravlja, a mi obećavamo da ćemo ubrzo završiti naš najveći projekt u povijesti, projekt kompleksa Jezero – Hercegovac – Ružica grad, pa ćete tako već iduće godine moći i prespavati ovdje i biti možda koji dan duže. Hvala vam svima od srca i vjerujem da se vidimo svi zajedno i nagodinu – rekao je Rister.

U nastavku nazočni su mogli mjeriti šećer u krvi i krvni tlak, a kao rijetkost i jedinstvenu prigodu za sve, medicinske sestre KBC Osijek pregledavale su i dijabetičko stopalo.

UHBDDR Duga Međa za sve nazočne priredila je sportske igre i to viseću kuglanu, bacanje potkove i pikado, organiziran je i ples srca, a sve ja završilo s puno osmijeha i plesa i završnim velikim slavonskim kolom – kukunješćem.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content