Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla Župnu crkvu sv. Roka i franjevački samostan u Virovitici

U sklopu radnog posjeta Virovitičko-podravskoj županiji, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetila je virovitičku župnu crkvu sv. Roka. Kroz crkvu i samostan proveo ju je gvardijan Ivica Jagodić, a u obilasku su sudjelovali saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović te gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Franjevački samostan je sagrađen sredinom 18. stoljeća i najstarija je zgrada u Virovitici. Nakon što je devedesetih godina prošlog stoljeća zgrada, do tada oduzeta, vraćena franjevcima, obnovljena je, a na njezinu prvom katu od 2011. godine smješten je Samostanski muzej. On je prava riznica različite arhivske građe o franjevcima i Virovitici, uz mnoštvo crkvenih slika, kipova, ruha i posuđa te namještaja. Osim toga, tu je i knjižnica s vrijednim dokumentima, fotografijama i oko pet tisuća rijetkih knjiga iz medicine, ljekarništva…

Župna crkva sv. Roka i franjevački samostan predstavljaju riznicu umjetničke baštine baroka. Osim izuzetno vrijednog crkvenog inventara (oltari, slike, kipovi, crkveni namještaj) sačuvano je i kvalitetno crkveno posuđe iz 18. i 19. stoljeća. Slike, kipovi i oltari djelo su franjevačkih slikara, kipara, majstora stolara i kovača, velikih vještina i znanja. Samostanski arhiv čuva niz vrijednih dokumenata o povratku franjevaca u Viroviticu 1684. godine, te o podizanju ciglane, kako bi se mogli sagraditi samostan i crkva, otvaranju ljekarne i o franjevcima učiteljima.

(www.vpz.hr, www.franjevci-vtc.hr, foto: Kristijan Toplak)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content