Miris pečenjaka i odlična atmosfera na 16. Danu pečenjakov u Pitomači: Koncert Mejaša vrhunac sjajne večeri

Tradicionalna, 16. manifestacija Dan pečenjakov u Pitomači, iako zbog najave lošeg vremena nije održana u samom centru naselja, kao što je to slučaj bio prijašnjih godina, ponovno se pokazala kao pun pogodak i privukla velik broj mještana, kao i gostiju iz svih krajeva Virovitičko-podravske županije i šire. U šatoru, koji se smjestio na betonskom igralištu NK Pitomača, tražilo se mjesto više.

Organizaciju i ove godine potpisuju Dečki z Dravske, Općina Pitomača i Turistička zajednica općine Pitomača. U pripremi i pečenju ovih ukusnih poslastica sudjelovali su i mladi i stari Dečki z Dravske, a ispečeno je i skuhano više od tri tisuće pečenjaka.

Veliko zadovoljstvo tom je prigodom izrazila direktorica TZ općine Pitomača, Ivona Pankaz.

-Na samom početku, kada smo se svi skupili, prisjetili smo se samih početaka i svih ovih godina kako se održava ova, za Pitomaču, prepoznatljiva manifestacija. Dečki z Dravske tu su od samih početaka i od njih se mogu čuti brojne anegdote vezane za ovu manifestaciju. Zbog najave lošeg vremena nismo htjeli otkazati 16. Dan pečenjakov i prekinuti lijepu tradiciju već smo se preselili na drugu lokaciju što se pokazalo kao pun pogodak. Želim zahvaliti svima na dolasku, svima onima koji su dali dio sebe u organizaciju i naglasiti kako je ovogodišnji Dan pečenjakov sufinancirala Hrvatska turistička zajednica iz Fonda za nerazvijena područja – rekla je Pankaz te istaknula kako je sav dobrovoljni prilog s ovogodišnje manifestacije namijenjen osobama u potrebi s područja općine Pitomača.

DSC_1506

Kao i svake godine, pečenjake su pripremali na “vatrenim orguljama”, vilama, ali i kuhali u kotlovima. Posjetitelji su tako mogli odabrati one koji im bolje odgovaraju, kuhane ili pečene.

-Ove godine pripremili smo više od tri tisuće pečenjaka koje smo dobili od Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tomislav Fras iz Kladara. Na manifestaciji Dan pečenjakov sudjelujem od trećeg izdanja, a ista je započela kao obiteljska ideja i prerasla u veliku i lijepu tradiciju i to je ono što mene, kao i sve ostale koji sudjeluju u organizaciji i koji su ovdje od samih početaka, doista veseli. Broj posjetitelja iz godine u godinu je sve veći – rekao nam je Matija Gregurek, jedan od organizatora.

IMG_1018

Mnogi su s osmjehom pripremali pečenjake, unatoč izuzetno visokim temperaturama uz vatru, a pripremljeni mladi klipovi kukuruza vrlo su brzo i podijeljeni.

-Prošle godine čula sam za ovu manifestaciju, vidjela fotografije na društvenim mrežama i svidjelo mi se, tako da sam ove godine odlučila doći i uživati u mirisima i okusima ovih slasnih ljetnih delicija – rekla nam je Martina Tišljar koja je u Pitomaču došla iz Đurđevca.

-Za ovu manifestaciju čula sam i ranije, a sada sam ovdje prvi put i zaista imam samo riječi hvale. Pečenjaci su preukusni, prvo sam probala kuhane, ali definitivno ću i one sa žara, to se jednostavno ne smije propustiti. Podržavam ovakva okupljanja kojih bi, smatram, trebalo biti i više, a broj okupljenih dokaz je da itekako napreduje kontitentalni turizam – dodala je Renata Kovačević iz Lozana.

Osim pečenjaka, posjetitelji su i ove godine mogli kušati ukusne starinske delicije od kukuruza koje su pripremile vrijedne članice udruga s područja općine, a bilo je tu i langošica, te popularnih fritula. Da ne bude žednih, pobrinuli su se Udruga vinogradara, podrumara i voćara Aršanj te drugi pitomački poduzetnici.

IMG_1039

“Šlag na tortu” sjajne večeri bio je koncert Mejaša, tzv. tamburaša u starkama. Varaždinski sastav, koji iza sebe ima brojne hitove za dočekivanje zore, pobrinuo se i ovog puta za dobru glazbu i veselu atmosferu.

Zavirite u fotogaleriju, donosimo djelić atmosfere s ovogodišnjeg Dana pečenjakov u Pitomači…

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo, Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content