Objavljena taktilna slikovnica u sklopu projekta “Potrubi za knjigu”

U prvoj polovini 2023. godine nastavilo se s radionicama za skupinu korisnika “osobe s invaliditetom” u sklopu projekta “Potrubi za knjigu” (ugovor br. UP.02.1.1.15.0081). Nakon održanih radionica, prikupljanja i obrade materijala te uređivanja i dizajniranja slikovnice, tijekom kolovoza 2023. taktilna slikovnica je tiskana i javno objavljena.

Program uključivanja osoba s invaliditetom provodio se u suradnji s institucijama i udrugama za osobe s invaliditetom na području Virovitičko–podravske županije. U sklopu programa održano je trinaest radionica i to s Organizacijom slijepih Virovitičko-podravske županije, Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica i Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica.

Radionice su održane u razdoblju od prosinca 2022. do veljače 2023. godine i na njima je sudjelovalo više od 25 osoba. Svaka radionica obuhvaćala je teorijski dio u kojemu je voditeljica programa pročitala priču ili dio sadržaja romana u kojemu su glavni junaci osobe s invaliditetom. Nakon čitanja uslijedio je razgovor o problematici i važnosti proširivanja sadržaja za osobe s invaliditetom kao uvod u radni dio. Potom je uslijedio radni dio u kojemu se izrađivala taktilna slikovnica s temom uključivanja.

Daktilna slikovnica

Taktilnu slikovnicu definira se kao knjigu u kojoj su osim teksta prilagođene i slike. Prilagođenom slikom smatra se ona koja je napravljena na način da je slijepo ili slabovidno dijete može percipirati putem dodira. Slike su nešto s čime se dijete susreće od najranijih godina, a početci pismenosti također se vežu upravo uz sliku. Slijepo dijete nema priliku na taj način spoznavati svijet zbog nedostatka vizualne informacije. U odnosu na inkluziju, nužno je slijepome djetetu omogućiti doživljaj slike kao medija. Putem taktilne slikovnice omogućuje se prikaz apstraktnih pojava iz djetetove okoline koje u realnom svijetu ne može opipati. Proces izrade taktilne slikovnice obavljao se u etapama, a uradci svih skupina inkorporirali su se u cjelovitu priču koja čini jednu jedinicu.

Taktilna slikovnica u bibliobusu činit će dio neizostavnog inkluzivnog sadržaja putem kojega će se zdravoj djeci približiti poimanje navedenoga kod slijepe i slabovidne djece. Radionice su se održavale s ciljem povećanja dostupnosti resursa kojima se promiče ljubav prema knjizi i čitanju te unaprjeđenje usluga koje doprinose poboljšanju kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama.

logici potrubi za knjigu

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content