Objavljena zbirka “Tradicijske priče iz Virovitičko-podravske županije” u sklopu projekta Potrubi za knjigu

U sklopu EU projekta Potrubi za knjigu (ugovor br. UP.02.1.1.15.0081), kojega je Gradska  knjižnica i čitaonica Virovitica provela u razdoblju od 16. 9. 2021. do 15. 9. 2023., jedna od projektnih aktivnosti su bile tematske radionice s korisničkom skupinom osobe starije od 54 godine. Iako je pripovijedanje već samo po sebi važno, u specifičnim okolnostima i u okviru  šireg konteksta, ono dobiva još više na značenju. U ovom slučaju radionice su se provodile u sklopu aktivnosti EU projekta kojemu je krajnja svrha nabava bibliokombija i osnivanje Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije.  

Program uključivanja osoba starijih od 54 godine provodio se kroz 5 radionica pripovijedanja koje su održane na području Virovitičko-podravske županije i to u mjestima: Kladare, Zdenci, Turanovac, Stara Jošava te u gradu Virovitici.  

Tradicijske price iz VPZ 1 page 0001

Na samim radionicama voditeljica se uglavnom služila metodom narativnog intervjua i  aktivnog sudjelovanja u razgovoru. Pripovijedanje i razgovor dokumentirani su zvučnim  zapisom i vlastoručnim zapisivanjem.  

Pojedine priče, crtice i anegdote koje su bilježene tijekom radionica i nalaze su unutar ove  zbirke su prepričane, dok su neke ispričane u izvornom obliku i „pripovijedaju u prvom licu“.  Sudionici programa, ujedno pripovjedači ispričali su brojne zanimljive priče, anegdote i crtice  iz vlastitoga života i kraja iz kojega dolaze ili u kojemu su proveli veći dio svoga života. Mnoge  od njih godinama su se prenosile usmenim putem, a sada će ostati zapisane i sačuvane od  zaborava. Čitatelj će čitajući ih saznati zanimljive detalje iz nekadašnjeg svakodnevnog života  ljudi iz jednog dijela Podravine i Slavonije koji duboko poštuju bogatu tradiciju i baštinu  svojih predaka. Zakoračit će na njihova imanja i saznati kako izgleda život u skladu s  prirodom. Saznat će na koji način su obrađivali zemlju, kako su izgledale zabave te svadbene  i ostale svečanosti, kako su se svetkovali blagdani, uzgajala stoka… S čime su se igrali u  djetinjstvu u kojemu nije bilo igračaka te kako su izgledale škole u kojima nekada nije bilo  puno odlikaša… I još mnogo, mnogo zanimljivih detalja iz dijela Lijepe Naše koji se nalazi  „tamo gdje se sljubljuju Slavonija i Podravina“. Na taj način, pripovijedači su doprinijeli  očuvanju zavičajnog segmenta i kulturnog identiteta svoga kraja koji se prenosi sadašnjim i  budućim naraštajima.  

Doprinos ove zbirke očituje se u transgeneracijskom očuvanju narodne baštine u regionalnoj zajednici.

logici potrubi za knjigu

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content