Održana završna konferencija projekta “Solidarni za žene u ruralnim područjima” u sklopu Poziva Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza III

U petak, 18. kolovoza 2023. godine održana je završna konferencija uspješno provedenog projekta “Solidarni za žene u ruralnim područjima” u sklopu Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III” čiji je nositelj Udruga za promicanje i zaštitu ljudskih prava “SMS – sve možeš sam” iz Virovitice.

Konferenciju je otvorio predsjednik Udruge “SMS” Mario Jakša koji je pozdravio sve nazočne, a voditeljica projekta prezentirala je ciljeve i ostvarene vrijednosti projekta.

Sam projekt započeo je u prosincu 2022. godine, trajao je 8 mjeseci, a proveden je u suradnji s partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Virovitica te Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područnim uredima Virovitica i Slatina.

Financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 65.538,52 eura (493.800,00 kuna).

Cilj projekta bio je ublažavanje posljedica nezaposlenosti žena pripadnica ranjivih skupina i rizika od siromaštva te poticanje socijalne uključenosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika. Udruga je stoga omogućila pristup zapošljavanju i tržištu rada 10 žena pripadnica ranjivih skupina na vrijeme od 6 mjeseci, s područja Virovitičko–podravske županije (s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti).

IMG 3011 Custom

Navedenim projektom pružena je usluga pomoći i potpore za 73 krajnja korisnika (starije osobe i/ili osobama u nepovoljnom položaju), a ta usluga uključivala je pomoć u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomoć u pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri održavanju osobne higijene, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.), pružanje podrške kroz razgovore i druženje, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Također, krajnjim korisnicima su na mjesečnoj razini nabavljene i dostavljene potrepštine za osobnu higijenu i održavanje higijene stambenog prostora.

Osim navedenog, Udruga ističe važnost poticanja socijalne uključenosti, zaštite njihova dostojanstva i povećanja razine kvalitete života krajnjih korisnika. Na ovaj način utječe se na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te se izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja.

-S obzirom na uspješnu provedbu projekta, u ovom kraćem razdoblju treće faze Udruga je stekla još dodatnog iskustva za sljedeću fazu koju već pripremamo kako bi pomogli u zapošljavanju još većeg broja žena pripadnica ranjivih skupina i obuhvatili što više korisnika kojima je potrebna pomoć – istaknuo je Mario Jakša, predsjednik Udruge.

Logo 1 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content