Okupila se generacija Đurđevčana rođena 1948. godine: Zajednički proslavili 75. rođendan

Đurđevčani, njih 20-ak rođenih 1948. godine u Đurđevcu, okupili su se kako bi proslavili zajednički 75. rođendan. Čestitke su im uputili gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskoga vijeća Željko Lacković. 

Generacija je to među kojima je najviše prvih đurđevačkih gimnazijalaca, više od polovice fakultetski obrazovanih, koji su tijekom svojeg radnog vijeka obnašali visoke društveno-političke, gospodarske i radne funkcije diljem Hrvatske. Od 105 rođenih te 1948. godine njih 38 njih nije više među živima, dok se na obilježavanje zajedničkog rođendana odazvalo 20-ak.

Tijekom susreta, koji je započeo misom u župnoj crkvi sv. Jurja, a potom druženjem u hotelu Picok, često je naglašavano da je to privilegirana generacija koja se rodila u svojem gradu, te da takvu sreću nisu imala ni njihova djeca, kao ni unuci i paraunuci. Svi su oni rođeni u bolnicama susjednih gradova. Evocirane su uspomene na početke osnovne škole u kojoj su u početku bili bez bilježnica i pisali na pločici. Bila je to škola u koju je išao i Petar Preradović, a koja je bila na mjestu sadašnjega Doma zdravlja. Prisjetili su se Đurđevca s tek nekoliko trgovina i bicikala i s jednim TV aparatom, prvo smještenim u izlogu, a potom u dvorani zadružnoga doma. Prisjetili su se ograde oko parka, zgrade paromlina na mjestu današnjega Trga sv. Jurja, kao i makadamske prašnjave ceste središtem Đurđevca i s kravskim zapregama. Kao svjedoci rasta i razvoja Đurđevca nisu krili zadovoljstvo s današnjim novim, lijepim, modernim i urbanim izgledom te svekolikim napretkom rodnoga grada, koji je posebno razvidan, kako su naglasili, posljednjih desetak godina. Mnogi od njih su se interesirali i za smještaj u budućem Domu za stare u Đurđevcu.

(djurdjevac.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content