Ovog vikenda tradicionalna 12. Pekmezijada i Sportske igre branitelja u Dugoj Međi

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa 27. kolovoza održat će se tradicionalna 12. Pekmezijada te Sportske igre branitelja.

Program počinje u 14 sati odavanjem počasti svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima kod križa ispred kapelica Svete Ane u Dugoj Međi. U 15 sati slijedi prigodna svečanost otvorenje, a zatim slijedi kuhanje pekmeza te nadmetanje branitelja u sportskim igrama. U 17 sati članovi kulturno-umjetničkih društava otplesat će zajedničko kolo, a potom će se svojim koreografijama predstaviti KUD Zdenac Zdenci, KUD Crkvari, KUD Mikleuš, Udruga žena Josipovo te Muška klapa ”Vila Velebita” Virovitica.

– Ove godine pekmez od šljiva na starinski način kuhaju svi. Sudjelovat će tri vatrogasna društva i nekoliko udruga jer je cilj da se svi zajedno udružimo i pokažemo čar ovog starinskog običaja. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za pekmez predvodit će provjereni hrvatski majstori kuhače, naši Sandra Jadek i Dražen Šafar.

Žene naših članova udruge pripremit će stol s tradicionalnim kolačima, KUD Crkvari priredit će starinsko pečenje rakije, a lovačke udruge kuhat će čobanac za sve posjetitelje. Predstavit će se sedam udruga rukotvorina iz cijele Slavonije, svoje vještine pokazat će Red vitezova Ružice grada, a svoju opremu pokazat će i HGSS stanica Orahovica – naglasio je predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta te najavio je i Sportske igre branitelja.

– Na Sportskim igrama branitelja sudjelovat će deset udruga branitelja iz četiriju županije u disciplinama viseća kuglana, bacanje potkove i slavonska alka, a kao i uvijek, najvažnije od svega bit će druženje nas hrvatskih branitelja i jedno veliko opuštanje – kaže Bušljeta.

U 17.40 sati predviđena je posveta stola s kolačima te svih pripremljenih pekmeza od šljiva, a u 18 sati proglašenje pobjednika natjecanja u kuhanju pekmeza i Sportskih igara branitelja. Kroz program, a posebno nakon završetka natjecanja, sve nazočne zabavljat će Ana Žagar i Ličke drvosječe. Ova prepoznatljiva manifestacija organizirana je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice županije, Općine Zdenci i Grada Orahovice te stručnim pokroviteljstvom tvrtke Podravka Koprivnica.

(www.icv.hr, vg)

362674483 694609639373033 7193509169782318478 n

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content