PU VPŽ na orahovačkom Jezeru održala predavanje o sprječavanju spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama

U skladu s Nacionalnim planom za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, za razdoblje od 2022. do 2027. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske provoditi će preventivne mjere koje osvještavaju djelatnike u turizmu o kriminalitetu spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama.

Predavanje na ovu temu danas (četvrtak) je na orahovačkom Jezeru pripremila PU VPŽ, a održala ga je policijska službenica za prevenciju Uprave Ana Kratohvil Katić u nazočnosti gradonačelnika Orahovice Saše Ristera, turističkih djelatnika i djelatnika gradskih poduzeća te ravnatelja škola i vrtića. Ana Kratohvil Katić naglasila je veliku ozbiljnost i nužnu budnost u ovoj problematici:

Predavanje zlostavljanje Jezero 1 Custom

– U zadnje vrijeme ponajviše u našim priobalnim policijskim upravama se događa dosta slučajeva da su počinitelji snimali djecu u seksualne svrhe i ovo je novi projekt MUP-a RH u suradnji s turističkim zajednicama u cilju edukacije turističkih djelatnika jer su oni prvi na svim turističkim događanjima i mogu uočiti sve sumnjive situacije. Dakle, osoba je zakonski dijete do 18 godine i seksualno se mogu iskorištavati čak i neposrednim kontaktom, znači da ga počinitelj dodiruje i slično, ali i tu je i druga vrsta koja je sada postala dosta popularna, a to je putem društvenih mreža i interneta gdje počinitelji pokušavaju doći do raznih fotografija za svoje neke seksualne potrebe. Mi se danas baziramo na trećoj vrsti iskorištavanja, a to je da počinitelj snima materijale koje onda prikazuju na razne načine. Posebno su tu aktivni pedofili kojima su zanimljiva mala djeca i oni pokušavaju to koristiti baš na kupalištima ili kampovima i onda najčešće sobom imaju raznu opremu za snimanje pa tako kamere mogu biti na ključevima od automobila, kemijskim olovkama, satovima, dioptrijskim ili sunčanim naočalama, upaljačima i slično, a nađene su čak i kamere za podvodno snimanje. Postoje situacije gdje se kamare stavljaju u svlačionice ili kabine za presvlačenje i one mogu sat-dva snimati. Osobe počinitelji nemaju određen profil. Uglavnom je riječ o muškarcima i to velikoj dobnoj granici, od negdje 38 do 60 godina i po sadašnjim rezultatima istrage najčešće su se ovakve stvari kod nas dešavale u Istri u turističkim kampovima– rekla je Krathovil-Katić te naglasila kako je svako seksualno zlostavljanja djece posebno teško kazneno djelo koja ima dalekosežne i ozbiljne doživotne posljedice za žrtve:

Predavanje zlostavljanje Jezero 4 Custom

– Naš zakon kaže kako je svatko dužan prijaviti ovakvo kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, a ako vidite ovakvu osobe ili imate bilo kakvu sumnju recimo kretanje te osobe ili nešto slično, mora se odmah prijaviti policiji. Policija najčešće po dojavi turističkih djelatnika ili zaštitara i građana, dolazi na mjesto događaja,, prikuplja sve obavijesti i radi pretrage osoba, vozila i lokacija i dalje radi sve kako bi uhvatila takve osobe. Zato apeliramo na sve djelatnike i građana jer ako zajedno uhvatimo jednog ovakvog počinitelja, jako puno smo napravili i zaštitili puno djece– zaključila je Kratohvil-Katić.

(www.icv.hr,vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content