ROKOVO 2023. Svetom misom i procesijom Virovitičani proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Roka

Virovitica uz 789. rođendan danas (srijeda) slavi i blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Roka. Svečanu svetu misu u župnoj crkvi sv. Roka, u kojoj su se na molitvu i zahvalu uz svećenike Virovitičkog dekanata i vjernike okupili i predstavnici gradske i županijske vlasti, gradonačelnik Ivica Kirin i župan Igor Andrović sa obitelji i suradnicima, predstavnici  ustanova, institucija, udruga i klubova (kulturno-umjetničke udruge, udruge branitelja),  vatrogasci i brojni drugi predvodio je Virovitičanin fra Tomislav Smiljanić. 

U uvodnoj riječi fra Bernard Barbarić pozdravio je sve okupljene na euharistijsko slavlje i pozvao ih na molitvu za župu, domovinu, ali i cijeli svijet, za izlječenje tijela i duše i oslobođenje od svakog grijeha i navezanosti. Posebno je pozdravio sve bolesne, stare i nemoćne koji nisu bili u mogućnosti pohoditi svetu misu, ali je Božja riječ do njih stigla izravnim radijskim prijenosom na Radio Mariji.

Analizirajući današnja evanđeoska čitanja, fra Smiljanić je u nadahnutoj propovjedi povezao  važnost služenja bližnjemu, o kojem govore čitanja, sa životom i primjerom sv. Roka. Rekao je kako “služenje Bogu” samo po sebi ne znači ništa, odnosno da se ono bez služenja čovjeku pretvara u tek praznu sintagmu.

-U služenju bližnjemu ogleda se služenje Bogu, a primjer i život sv. Roka zorno prikazuje temeljnu razliku između služiti drugima i služiti se drugima. Nije uzmaknuo pred nevoljom i patnjom, bolešću, već se posvetio drugima, znajući da i sam može nastradati i oboljeti. Nije stavio u središte sebe i svoje ja, već drugoga, bližnjega i tako istinski pronašao smisao: sebe u drugome, Isusu i bližnjemu. To je Isusov zahtjev za sve one koji odluče poći na Njim i biti Njegovi učenici – “izgubiti” svoj život služeći drugima i tako ga zapravo spasiti – poručio je fra Smiljanić.

Vjernike je podsjetio kako se svijet i Europa nalaze pred povijesnim odlukama i upozorio kako je Hrvatska ne samo dio Europe, već Europa koju je sama gradila kulturom, umjetnošću i da je danas zarobljena. -Europski čovjek je paradoksalno zapao u neobično ropstvo – dok se istovremeno borio za slobodu na svim poljima, stvorio je vlastiti hram neslobode, ropstva konzumerizma i liberalno potrošačkog društva, što je rezultiralo izvrnutim vrijednostima i gubitku smisla života.

Zato evanđeoska mudrost, ali i primjer svetog Roka kršćane danas poziva na budnost – rekao je fra Smiljanić, objasnivši da to znači “spremnost na promjenu u kojoj je umjesto rezignacije potrebno odabrati put istinske evanđeoske obnove, u čijem će središtu biti osoba, čovjek, stvoren na sliku Božju i Njegovom žrtvom otkupljen”. 

-Molitva i dobra djela su zato izvor nade za Europu, a to je prepoznao sv. Rok još u 13. stoljeću. Neka nas, čiji su se preci ovom svecu zavjetovali, dotaknu njegove molitve, da po njima služimo bližnjemu i da naš unutarnji čovjek zablista kao što izvana ovih dana blista naš grad – zaključio je fra Smiljanić.

Na svetoj misi prikazane su i molitve vjernika za sve potrebe župe, biskupije i domovine, a osobito sve bolesne, medicinske djelatnike i one koji služe potrebitima u svojim obiteljima i zajednici te za nadahnuće Duha Svetoga kako bi svi ljudi bili “svjetlo i putokaz u svijetu”.

Nakon svete mise, uslijedila je tradicionalna procesija centrom Virovitice. (www.icv.hr, mlo, foto: T. Szabo)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content