Svečano obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u Dalju

U utorak je svečano obilježena 32. godišnjica tragične pogibije 39 hrvatskih branitelja u Dalju koji su te 1991. godine nakon hrabrog otpora brojnijem i nadmoćnijem neprijatelju, smrtno stradali u Policijskoj postaji Dalj. Program obilježavanja započeo je puštanjem vijenaca u Dunav, nastavio se polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja u Vinariji Erdut te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja ispred Policijske postaje Dalj gdje su poginulima, uz obitelji, počast odali izaslanik ministra hrvatskih branitelja te državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Špiro Janović, župan Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, saborski zastupnik Goran Ivanović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici braniteljskih udruga te drugi građani.

– Moramo održavati sjećanje da nam je strašni rat u kojem smo pobijedili bio nametnut te da nikako nije bio izbor i želja hrvatskog naroda. Također, ne smijemo zaboraviti sve živote koji su utkani u temelje naše države, kao i krv i suze njihovih obitelji. Nažalost, mi i dalje očekujemo suradnju Republike Srbije koja izostaje, no pravda je ipak dostižna i u tom kontekstu ne smijemo dopustiti revizionizam i prekrajanje povijesti – naglasio je državni tajnik Špiro Janović.

Župan Ivan Anušić istaknuo je da je zločin počinjen u Dalju najveći, najkrvaviji i najsvirepiji zločin koji se dogodio na području Osječko-baranjske županije.

– 39 hrvatskih branitelja, policajaca i civila je ubijeno na današnji dan prije 32 godine u Policijskoj postaji Dalj i na ulicama mjesta. Do danas, oni koji su činili strašna zvjerstva nisu odgovarali, ali prilikom ovakvih obljetnica, uvijek naglasim da pomirenja i iskrenog suživota, na dobrobit srpske zajednice i hrvatskog naroda, neće biti dok ne riješimo pitanje nestalih i ratnih zločina – zaključio je župan Anušić.

(obz.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content