U Voćinu će se graditi i opremiti Centar za starije osobe u kojem će smještaj naći 73 korisnika

Lijepe vijesti stigle su na adresu Općine Voćin i Virovitičko-podravske županije. U Voćinu će se graditi i opremiti Centar za starije osobe koji će imati kapacitet za 73 korisnika. 

Naime, Općina Voćin u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom i u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA u ožujku ove godine prijavila je projekt pod nazivom „Centar za starije osobe u Voćinu“ ukupne vrijednosti 3.981.849,13 eura, uz intenzitet potpore od 100 posto. Projekt je prijavljen na Otvoreni poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“ u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Danas je pristigla obavijest o rezultatima odabira te je ovom projektu odobreno stopostotno bespovratno sufinanciranje. 

Izgradnjom i opremanjem Centra za starije osobe u Voćinu cilj je osigurati dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe te osigurati pružanje izvaninstitucijskih usluga u zajednici kako bi se omogućio što duži ostanak starije osobe u svome domu.

Ciljane skupine projekta su osobe starije životne dobi (65+) s područja Virovitičko-podravske županije kojima je potrebna usluga smještaja kojima ni uz primjenu izvaninstitucijskih usluga ne mogu biti zadovoljene potrebe dugotrajne i intenzivne skrbi, kao i osobe starije životne dobi koje žive kod kuće, a potrebna im je cjelovita skrb.

Centar će pružati uslugu smještaja koja uključuje 47 smještajnih kapaciteta, odnosno kreveta za pružanje trećeg stupnja usluge za starije osobe, raspoređenih u 16 dvokrevetnih i 5 trokrevetnih soba, imat će zaseban odjel za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim oblicima demencija koji podrazumijeva pružanje usluge smještaja za 10 korisnika četvrtog stupnja usluge za osobe starije životne dobi, raspoređenih u 2 jednokrevetne sobe i 4 dvokrevetne sobe.

Osim što smještaja u samom Centru, pružat će i izvaninstitucijske socijalne usluge za minimalno 103 korisnika, a koje podrazumijevaju skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja opremanjem 16 novih smještajnih kapaciteta za pružanje usluge trećeg stupnja, raspoređenih u 8 dvokrevetnih soba, uslugu savjetovanja za minimalno 87 korisnika koja će biti pružena svim potrebitim osobama starijima od 65 godina kao i/ili članovima njihovih obitelji.

Od dodatnih usluga za starije osobe, osim zasebnog odjela za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim demencijama, projektom će biti osigurana primarna zdravstvena zaštita osiguranjem prostora i opreme za liječnika obiteljske medicine. Povezivanjem socijalnih usluga i zdravstvene skrbi na primarnoj razini poticat će se pružanje integrirane skrbi za starije osobe (65+). Također, u sklopu Centra korisnicima će biti dostupni i senzorna soba, kapelica, fizikalne terapije, frizer/brijač te kulturne i rekreativne aktivnosti.

(www.icv.hr, ravidra.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content