UDVDR Krapinsko zagorske županije, ogranak Zabok, darovala pet novih računala UHBDDR Duga Međa

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Duga Međa proteklog je vikenda organizirala tradicionalnu 12. Pekmezijadu i Sportske igre branitelja. Organizatori su dobili velike pohvale za sve sadržaje, način pripreme te posebno ideju i svrhu cijele priredbe, a pokazalo se na više strana kako je Pekmezijada u ovom malom mjestu općine Zdenci više od obične manifestacije.

Naime, ovaj događaj je u svojih 12 godina stvorio mnoga prijateljstva i međusobne suradnje, a najveća je između domaćina organizatora UHBDDR Duga Međa i UDVDR Krapinsko zagorske županije, ogranak Zabok. Ove dvije udruge već godinama surađuju na više strana, a jedna je i putem informatičkog tečaja uz koji je zabočka udruga svake godine braniteljskoj udruzi iz Duge Međe donirala računala, isto se nastavilo kroz Pekmezijadu, a tako je bilo i ove godine.

– Naši veliki prijatelji iz Zaboka ove su nam godine darovali novih pet računala. U pravilu mi ta računala darujemo prijateljskim braniteljskim udrugama i ostalim udrugama kojima je potrebno. Ove godine smo stupili u kontakt s Osnovnom školom Ivana Gorana Kovačića Zdenci i dogovorili kako ćemo dio tih računala donirati djeci koja u svojim kućama još nemaju računalo. Hvala od srca Josipu Horvatinu i njegovoj udruzi koji su uvijek s nama- rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta te dodao kako njegova udruga pomoć i prijateljstvo vrati koliko god može:

– Svake godine ih ovdje ugostimo i ponešto za njih priredimo. Ove godine smo im organizirali ručak za sve te gledanje dokumentarnog filma ”Zdenci u Domovinskom ratu” autora Dine Mataza, uz koji je ratni zapovjednik 2. bojne 132. brigade Goran Sokol održao i predavanje o ratnim događanjima na području bivše općine Orahovica. Isto tako udruga iz Zaboka je po uzoru na nas pokrenula svoju Pekmezijadu u Zaboku, za koju smo im pružili potporu i dali sve potrebno, osigurali šljive i odradili berbu te im sve pripremili za transport. Posudili smo im i naš patent, našeg konja kojeg smo napravili od šukara za igru “Alka na slavonski način” koju oni kod sebe pretvaraju u “Alku na zagorski”. U svakom slučaju, veliki smo prijatelji i tu smo uvijek jedni za druge– zaključio je Bušljeta.

Predsjednik UDVDR Krapinsko zagorske županije, ogranak Zabok Josip Horvatin, također je biranim riječima govorio o ostvarenoj suradnji i prijateljstvu:

– Mi smo prijatelji dugi niz godina, a u ovoj udruzi u Dugoj Međi je i moj brat Mirko i tako je sve i krenulo. Dečki iz Duge Međe su predivni ljudi, puno rade i čuvaju uspomenu na Domovinski rat baš kao što to sve i mi radimo pa smo se tako već nakon prvog susreta našli i ostvarili neraskidivo prijateljstvo. Mi njima pomognemo koliko možemo i oni nama, baš onako prijateljski, i ova naša priča je zapravo doista jako lijepa i mogu reći višestruko korisna– zaključio je Horvatin.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content