Care, di si za vikend?: Novi festival ulične umjetnosti “Monarhija” u Tvrđi u petak i subotu

Zadnji bageri napuštaju Tvrđu i nakon stoljeća topota kopita, vojničkih marševa, automobilskih guma i šetača svih formi i oblika, vrijeme je da ulice Tvrđe oživ u novom dobu.

A to će se dogoditi upravo uličnim festivalom, jednim novim programom, osmišljenim baš za Tvrđu i inspiriranim starom jezgrom grada. Povod ulične manifestacije je završetak radova, a motiv proslava za sve građane i građanke i njihove goste.
-Festival ulične umjetnosti, dostojan careva – Monarhija novog doba. Monarhija zabave u kojoj je svaki posjetitelj vladar svoga vremena, vladar zabave i vladar novih prekrasnih ulica Tvrđe. Tim koji vam je donio festival svjetla u Osijek, za ovu prigodu, za nove ulice Tvrđe, radi poseban svjetlosni spektakl!- ističu iz Gradske uprave Osijeka.

U petak i subotu (15. i 16. rujna) ulice Tvrđe, svijetliti će najljepšim umjetničkim instalacijama, a svaki će ugao pričati svoju priču.

-Jedanaest svjetlosnih instalacija osvijetlit će oko 40.000 kvadrata zidova, ulica, tornjeva i skrivenih kutaka naše Tvrđe. Uz glazbu i instalacije, na ovoj zabavi čija je početna točka bila prije 300 godina kada je Tvrđa počela poprimati današnje obrise, svatko će pronaći kutak za sebe. Svjetlosne kulise obojat će zidove, a prostor između ispunit će šetači i desetine uličnih zabavljača među njima. Čudesni likovi na štulama, šarenilo kostima, žongliranje vatrom, ples, žive statue i jedan vrlo nemiran klavir učinit će ulice Kniferovom slikom – s brojnim zavojima i dugim meandrima ljudi koji stoje oko izvođača, smiju se i plješću- najavljuju organizatori.

I glazba će obojati svaku ulicu Tvrđe. Svjetlosne instalacije pratit će zvučne kulise uz poznatu filmsku, klasičnu i ambijentalnu glazbu. Brojni ulični glazbenici, svojim će nastupima pratiti ritam ulice i obogatiti Tvrđu raznolikim uličnim pozornicama. Jedinstvena je ovo prilika i da se dio osječke glazbene scene čuje u street izdanju.
-Iskoristite priliku i poslušajte tamburaše i zbor Paje Kolarića – kako bi zvučali da zasviraju u pariškom metrou, Big bend Osijek kao hit na ulicama nekog britanskog ili njemačkog grada, Ritmosice dok s njima u ritmu skaču prolaznici u Amsterdamu ili Lipu, čiji su pjevači bogati iskustvom jer po svakom izlasku iz aviona pjevaju po Budimpešti, Beču i svijetu… A možda za njih niste čuli, ali hoćete uskoro – dječji bend Uholaže upotpunit će ovu dičnu ekipu!- dodaju iz Grada.

Osječki puhački orkestar učinit će ugodnijom subotnju prijepodnevnu kavu u Tvrđi, a Volim gramofonske ploče, sa svojim DJ-ima držat će glazbenu frontu na čak 3 stage-a.

Uz to, biti će tu i dva sjajna benda uz koje će iskustvo na Craftu biti još bolje, autentična irska pub glazba iz violine, gitare i glasnica Patricka Walkera i Hrvoja Sudara te već poznati Orjen Riđanović gypsy jazz trio.

Naime, Festivalu svjetla i uličnu umjetnost pridružit će se i 7. Osijek Craft Beer festival koji seli iz Sunčane ulice u Tvrđu. Svi ljubitelji piva i dobre zabave od 17 do 01 sat, imat će priliku kušati preko 70 vrsta piva i uživati u pravoj pivskoj gozbi.

Ljubitelje vina pak čeka Vinska monarhija, a sve to uz street food, raznolika i vrhunska gastro ponuda kako na ulicama, tako i u restoranima i kafićima Tvrđe.

Nisu zaboravljeni ni oni najmlađi pa je za njih rezervirano subotnje prijepodne od 11 sati kada počinju dječje radosti uz dječji rock band Uholaže, pričaonicu Cvilidreta i lutkarsko kazalište za djecu u kojem će upoznati Matijine lutke i zaljubiti se u kazalište. A za one koji ne idu rano spavati, organizirana je radionica „Festival svjetla za djecu“ u subotu od 19:30 gdje mališani sami mogu bojati svjetlom ulice Tvrđe.

-Pitanje s početka sada ima jednoznačan odgovor: “Care, di si za vikend odgovor: “U Tvrđi naravno,I!” Carice i carevi, vidimo se- poručuju organizatori.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content