Danas je Međunarodni dan rijeke Drave, područja visoke biološke i krajobrazne raznolikosti te bogate geološke i kulturno-tradicijske baštine

U cilju podizanja svijesti javnosti o potrebi učinkovitije zaštite i više razine očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije na međunarodnoj razini, svake se godine 23. rujna obilježava Međunarodni dan rijeke Drave.

Drava je rijeka duga 749 kilometara koja povezuje alpska područja Italije, Austrije i Slovenije s panonskim područjima Hrvatske i Mađarske. Jedna je od najvećih pritoka Dunava, te zajedno s Murom i Dunavom čini veliko europsko riječno područje.

Rijeku Dravu odlikuje izuzetna bioraznolikost, ovdje nalazimo brojna prirodna staništa, koja su danas rijetkost u Europi, kao što su velike i vrlo dobro očuvane poplavne šume, riječni otoci, šljunčane i pješčane obale, mrtvice i rukavci. Rijeka i njezina priobalna staništa dom su brojnih zaštićenih i ugroženih vrsta.

Cijelo područje uz rijeku Dravu uvršteno je u sastav Nacionalne ekološke mreže proglašene 2007. godine, koja je, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, postala dio europske ekološke mreže Natura 2000. Najveći pomak u zaštiti prirode uz rijeku Dravu i same rijeke Drave, ostvario se 2011. godine kada je Vlada Republike Hrvatske proglasila 1. Regionalni park u Republici Hrvatskoj Mura-Drava, a 15. rujna 2021. godine, na UNESCO MAB ICC sastanku u Abuji (Nigerija), proglašen je 1. pentalateralni rezervat biosfere u svijetu pod nazivom Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Rijeka Drava je područje visoke biološke i krajobrazne raznolikosti te bogate geološke i kulturno-tradicijske baštine. Ove kategorije zaštite omogućavaju njeno očuvanje, dopuštajući istodobno gospodarske aktivnosti te otvarajući novu perspektivu održivog razvoja ovog područja.

(virovitica-nature.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content