INICIJATIVA 4 GRADA Teme sastanka u Splitu priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija: Sudjelovao i osječki gradonačelnik Ivan Radić

Gradonačelnici Splita, Zagreba, Rijeke i Osijeka, Ivica Puljak, Tomislav Tomašević, Marko Filipović i Ivan Radić, s gradskim delegacijama, sastali su se u petak, 8. rujna u Splitu na novom radnom susretu “Inicijative 4 grada” – platforme za međugradsku suradnju na temama i projektima od zajedničkog interesa na dobrobit građana.

Inicijativa je pokrenuta u ožujku ove godine u Zagrebu, a teme na kojima četiri najveća hrvatska grada kroz svoje radne skupine proteklih 6 mjeseci aktivno surađuju su priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija. Cilj je ubrzati procese, rješenja i reforme uz uvažavanje pozitivnih iskustava drugih.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u današnjoj ulozi domaćina poželio je dobrodošlicu svojim kolegama i njihovim suradnicima te podsjetio kako osim problema koje žele rješavati kroz ovu Inicijativu, nastoje razvijati i projekte i ideje koje će postati dodatne vrijednosti, a kasnije bi se mogle preslikati i na druge gradove. Rekao je kako su u proteklom razdoblju radne skupine održale konstruktivne sastanke i upravo suradnju stručnih službi četiri grada istaknuo kao najvažniji dio ove Inicijative.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović predstavio je temu priuštivog stanovanja, koja je, kako je rekao, nakon prva dva sastanka u Zagrebu i Rijeci dominirala i u javnom prostoru, a u međuvremenu je Ministarstvo osnovalo Radnu skupinu u kojoj je u ime Udruge Gradova, ali i ove Inicijative imenovan zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

– Priuštivo stanovanje je problem hrvatskog društva, cijene nekretnina nezaustavljivo rastu, a centri gradova, posebno na obali, pretvaraju se u aparthotele. Inicijativa za koju ćemo se zalagati s predstavnicima središnje vlasti je građanima omogućiti najam uz sudjelovanje države i jedinica lokalne samouprave, ali i bankama, prvenstveno Svjetske banke koja sudjeluje na današnjim sastancima, a na sljedeći sastanak u Osijeku planiramo pozvati predstavnike Europske investicijske banke, kako bi razradili sveobuhvatni paket za naše građane – zaključio je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić govorio je o temi digitalizacije na primjeru grada kojem je na čelu, a koja je znatno odmakla u odnosu na stanje prije dvije godine.

– Osijek u tom području može dati dobra rješenja za probleme s kojima će se ostali gradovi tek susresti u procesu digitalizacije. 2021. godine kada sam preuzeo odgovornost za vođenje Grada Osijeka, razina digitalizacije nije bila na razini na kojoj bi trebala biti u četvrtom gradu po veličini u Hrvatskoj. Kroz razmjenu iskustava radne skupine iz Osijeka sa drugim gradovima došli smo do toga, da smo danas u situaciji da smo popisali sve radne procese u gradskim poduzećima, ustanovama te u gradskoj upravi. Govorimo o 300 procesa. Uskoro ćemo u Osijeku imati jedinstvenu aplikaciju za sve te ustanove, poduzeća i gradsku upravu i do kraja godine će biti i puštena van javna nabava za tu aplikaciju koja će svakako koristiti u boljoj interakciji građana sa gradskom upravom – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako ga veseli jačanje Inicijative 4 grada te kako se ovaj način nadstranačke suradnje pokazao kao uspješan unatoč razlikama u gradovima, jer puno toga mogu učiti jedni od drugih. Izvijestio je kako je Radna skupina za zelenu tranziciju kojoj je na čelu u međuvremenu održala četiri sastanka, a među važnijim temama raspravljali su o gospodarenju otpadom, obnovi javnog voznog parka i solarizaciji, obzirom na sunčani potencijal cijele Hrvatske.

– Krenut ćemo sa solarizacijom javnih zgrada, a potom potaknuti i gospodarske subjekte, stambene zgrade i obiteljske kuće kako bismo se svi skupa pokrenuli u smjeru iskorištavanja ogromnog potencijala i učinili zajednički korak u zelenoj tranziciji – zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Na današnjem zajedničkom sastanku svih radnih skupina, Radne skupine za priuštivo stanovanje, Radne skupine za zelenu tranziciju te Radne skupine za digitalizaciju prisustvovala je i voditeljica Operacija Svjetske banke za Hrvatsku Ana Simundža, a potom se Skupini za priuštivo stanovanje u radu pridružio Jehan Arulpragasam, direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Marc Sadler, voditelj programa Svjetske banke za održivi razvoj u EU zemljama sa svojim suradnicima.

Nakon što je Inicijativa oformljena u Zagrebu i prvi radni susret održan u Rijeci, a danas u Splitu, sljedeći susret predstavnika svih gradova održat će se u Osijeku u studenom.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content