Izložbom fotografija “Šuma okom šumara” i predavanjem “Novi izazovi u lovstvu” otvoreni 23. Dani slavonske šume u Našicama

Već tradicionalno svake godine početkom rujna u Našicama se održava Festival Dani slavonske šume, jedna od najvećih manifestacija u gradu koja je postala prepoznatljiva zahvaljujući bogatom i raznolikom programu. Prva večer festivala koji se ove godine održava u svom 23. izdanju, otvorena je jučer (četvrtak) u svečanoj dvorani hotela Park Panolija Našice.

Festival je počeo izložbom fotografija “Šuma okom šumara”, a program je nastavljen predavanjem pod nazivom “Novi izazovi u lovstvu”.

Izložbu fotografija i početak festivala Dani slavonske šume otvorio je dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Josip Margaletić naglasivši kako su fotografije ovjekovječenje ljepote trenutka s kojim se autor susreo, te kako ova izložba doprinosi razvoju svijesti o važnosti šuma.

Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba govorio je o Danima slavonske šume istaknuvši kako je ovaj festival od velike važnosti za Našice.

-Festival će se održati u Perivoju Pejačević i na taj način promovirati njegovu ljepotu. U sklopu festivala održat će se i obrtnički sajam koji također promovira grad Našice te je vrlo važan gospodarski centar u Slavoniji sa svojim malim i velikim poduzetnicima. Na festivalu će se predstaviti i brojne udruge, a to sve čini duh našeg grada – izjavio je Krešimir Kašuba.

Svima nazočnima obratio se i predsjednik našičkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva Darko Mikičić i direktor Sektora za šumarstvo Krešimir Žagar rekavši kako ovim festivalom slavimo slavonsku šumu i kako nema ljepšeg načina započeti ga nego otvaranjem prekrasnom izložbom fotografija, a s nekoliko riječi osvrnuo se i i na nedavno nevrijeme koje je prouzročilo velike štete u ovom dijelu Hrvatske.

-Prije nešto više od mjesec dana nevrijeme je prohujalo Hrvatskom te je izazvalo ogromne štete u šumama – više od 3,5 milijuna kubika drveta je polomljeno, a od toga je 2,5 milijuna na području Uprave šuma Vinkovci – rekao je Žagar.

Jedan od organizatora izložbe je Šime Zupčić, a tom se prigodom kratko osvrnuo na njezinu povijest.

-Ovo je već 18. salon fotografija pod nazivom Šuma okom šumara, a u organizaciji je Hrvatskog šumarskog društva – ogranka Bjelovar gdje je 1998. godine krenula s inicijativom kako bi se ljudima približila ljepota šumskog svijeta. Od 2004. godine postaje salon fotografija i uvodi se žiri te se raspisuju natječaji, kojima su mogli pristupiti samo članovi Hrvatskih šuma. Već 2006. godine on dobiva međunarodni karakter, te je napredovala 2011. godine kad je izložba izložena u zgradi UN-a u New Yorku gdje je ostavila zapažene rezultate, a ista je izložena na još nekoliko mjesta u SAD-u – zaključio je Zupčić.

Predavanje “Novi izazovi u lovstvu” održano je s naglaskom na migracije divljači u slavonskim šumama i pojavu afričke svinjske kuge, a ovu temu prezentirao je nazočnima prof. dr. sc. Marijan Grubešić.

-Pojava afričke svinjske kuge veliki je problem za koji još uvijek ne znamo kako će se razvijati u predstojećem razdoblju. Imamo već niz godina i druge bolesti, a cijela tema je zapravo vezana uz migraciju divljači vezanu za cijeli taj proces. Svi procesi širenja bolesti su vezani upravo zato što se divljač kreće, odnosno migrira ili samostalno ili uz pomoć čovjeka. Stoga razlikujemo dnevne migracije, sezonske migracije kao i migracije koje su posljedica čovjeka gdje smo naseljavali neke vrste ili ih vraćali – rekao je Grubešić.

Organizatori festivala 23. Dani slavonske šume su Grad Našice, Turistička zajednica grada Našice i Hrvatske šume – Uprava šuma Podružnica Našice, a kompletan program možete vidjeti OVDJE.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content