Kuglački klub Orahovica obilježio 40 godina postojanja, Parašilovac: Zbog kuglanja sam zaradio prvi ukor, bila su to opaka natjecanja i prava rivalstva

U društvenom domu u Dugoj Međi, u nazočnosti gradonačelnika Orahovice Saše Ristera i predsjednika Zajednice športskih Udruga grada Orahovice Antuna Grabovca, obilježena je 40. obljetnica Kuglačkog kluba Orahovica, jednog od najstarijih sportskih kolektiva u gradu.

Susreli su se tako stari prijatelji koji su dane provodili na legendarnoj orahovačkoj kuglani u starom hotelu te 1983. službeno i osnovali klub.

-Tada je grupa entuzijasta koja je svaki dan provodila na kuglani odlučila osnovati klub. Odmah te prve godine smo ušli u natjecanje i igrali na kuglani u Orahovici koja je imala dvije staze. Dvije godine smo igrali u takozvanoj Slavonskoj zoni gdje smo prošli i kvalifikacije. Do Domovinskog rata smo igrali u Međuopćinskoj ligi Orahovica – Donji Miholjac – Valpovo – Belišće, a poslije rata smo pripojeni Međužupanijskoj ligi Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, da bi nakon nekoliko godina došlo do reorganizacije. Sada trenutno kuglamo u 3. ligi Istok – Zona Osijek. Imali smo niz uspjeha i vrhunske kuglače, ali najveći nedostatak nam je što nemamo svoju kuglanu i uvijek smo podstanari. Ipak, nas nekoliko koji smo ostali, držimo taj klub na životu, natječemo se i ne damo da kuglanje u Orahovici nestane – rekao jetom prigodom predsjednik kluba Stjepan Dujmić.

Onih dana kada su se prve kugle počele bacati u Orahovici, prisjetio se prvi predsjednik kluba Goran Parašilovac naglasivši kako je Kuglački klub Orahovica jedan od rijetkih u gradu koji je obilježio ljude, prijateljstvo i jedan dio povijest svoga grada.

-Ovo je doista specifičan klub u našem gradu, siguran sam da je takvih malo, a o tome govore činjenice. Prije svega to je vjerojatno jedini klub koji je bio uspješan bez osnovnih uvjeta za svoj rad, a to je kuglana. Kao prvi predsjednik te 1983. borio sam se da dobijemo kuglanu, ali nikada nije bila naša. Klub, rekao bih, nisu osnovali entuzijasti, nego stari kuglaši koji su godinama dane provodili na našoj hotelskoj kuglani u središtu grada i obožavali kuglati. Bila su to opaka natjecanja, rivalstva, ali uvijek prijateljska i poštena – pričao je Parašilovac.

Goran Parasilovac

Prisjetio se i nekih zanimljivih stvari iz povijesti kluba i svog bavljenja kuglanjem.

-Sjećam se devet godina prije osnivanja, 1974. godine, kada sam kao mladac zaradio svoj prvi školski ukor baš zbog kuglanja jer tada nismo smjeli dugo ostajati vani, a ja sam odmah nakon škole došao na kuglanu i kuglao do kasno u noć. Ekipu koja je osnovala klub su činili pravi profesionalci koji su znali što je mirna ruka i debeli živci i to nam je donosilo rezultate. Već prve godine smo bili viceprvaci svoje lige, a naslov prvaka nam je izmakao samo zbog činjenice da je Valpovo tada imalo profesionalca i reprezentativca bivše države Čupića u svojim redovima. Imali smo kuglanu s dvije staze i tada su svi mislili da će lako s nama, ali mi smo bili odlični kuglači i to smo pokazali. U ovih 40 godina toliko je toga prošlo, mnogi su ljudi kroz klub prošli, doživjeli smo niz nepravdi, ali nikada nismo odustali i zato mi je danas posebno drago da ovdje vidim osnivače kluba poput Momira Markovića, Miše Kurbalije i Franje Sobodića, a tu je još bio i Branko Grandić i to je bila ekipa koja je pokazala jedan duh, jednu sportsku karakteristiku koja je bila posebna, a to govori da nakon osnivanja nikada nismo bacali jedan protiv drugoga, nego jedan za drugoga. Od sveg srca svim mojim prijateljima osnivačima i današnjim članovima kluba želim puno zdravlja, da i dalje kuglaju i čuvaju ovaj klub koji je doista poseban i povijestan – zaključio je Parašilovac.

Predsjednik ZŠU grada Orahovice Antun Grabovac pohvalio je trud, rad i ustrajnost članova kluba za očuvanje istog sve ove godine.

-Svi znamo kolika je i kakav povijest ovog kluba i treba doista čestitati ovim vrijednim ljudima na svemu što rade. Volio bih da se u ovaj klub uključi i veći broj mladih jer to je način opstanka i budućnosti ovog sporta u gradu. Čestitam vam i zahvaljujem na svemu i želim puno sreće u budućnosti – rekao je Grabovac.

Gradonačelnik Saša Rister naglasio je kako je veliki ponos imati ovakav klub u svome gradu.

-Grad ima niz uspješnih sportskih klubova, a svakako treba istaknuti i Kuglački klub Orahovica. Želim vam zahvaliti na svemu što ste učinili i dali te čestitati na svim uspjesima koje ste polučili. Žao mi je što u klubu nema mladih koji bi trebali nastaviti ovaj lijepi sportski put. Problem je to u većini sportova, mlade je teško okrenuti iz sadašnje faze života u jedan zdravi sportski život, ali nadam se da ćemo svi zajedno u tome ipak uspjeti. Sredstava je uvijek malo, ali nastojat ćemo kao i do sada maksimalno pomagati sportu. Grad za sport izdvaja oko 10 posto izvornog proračuna, što za rad sportskih klubova, što za sportsku infrastrukturu. Vjerujem da će kuglanje i dalje živjeti u Orahovici i da ćete vi doajeni ovoga sporta u gradu činiti sve za ovaj vrijedan sport i klub koji je zaista obilježio jedan dio naše gradske povijesti – zaključio je Rister.

Uz domjenak, bilo je tu potom prelijepih priča, sjećanja, smijeha, a zaključak je bio da je kuglanje oduvijek spajalo sve u gradu i da će svi zajedno učiniti sve da se kugla u Orahovici još dugo baca.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content