Nova 117. sezona HNK Osijek nudi bogat program: Od opere Figarovo pir do komedije “Maratonci trče počasni krug”

Početak nove 117. kazališne sezone bio je povod konferenciji za novinare održanoj danas (ponedjeljak) u prostorijama osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Kako je na početku istaknuo intendant osječke kazališne kuće
Vladimir Ham, ove sezone vodili su se željom da repertoarom zadrže visok umjetnički nivo, te publici ponude premijerne predstave atraktivnih filmskih naslova.

Ravnatelj Opere Ladislav Vrgoč je rekao kako je osječki ansambl u punom radnom zamahu, a prva glazbena premijera je Mozartova Figarov pir, komična opera koju će režirati Krešimir Dolenčić, dok će orkestrom ravnati Filip Pavišić i Vladimir Piskunov.

– U veljači ćemo gledati praizvedbu baleta Snježna kraljica, prema istoimenoj bajci H.C.Andersena za koji je glazbu skladao Davor Bobić, a režiju i koreografiju će potpisati Svebor Sečak. Zadnja glazbena premijera bit će Smetanina Prodana nevjesta, komična opera koju će režirati Ozren Prohić- najavio je Vrgoč.

Intendant Ham kao novinu, od ove sezone, istaknuo je matineje subotom pod nazivom “Na kavi s umjetnikom”.

– Publika će moći uživati u komornim djelima glazbenih velikana i recitala u izvedbi članova opernog i dramskog ansambla. Omiljeni jutarnji napitak posluživat će se gratis u kazališnoj kavani uz predočenje kupljene ulaznice. Ususret premijeri opere Figarov pir, prve dvije će biti posvećene Mozartu – Na kavi s Mozartom- rekao je Ham.

Podsjetio je i kako se ove sezone nastavlja s konzorcijem hrvatskih nacionalnih kuća, K-HNK, što znači da će gledatelji imati priliku pogledati čak osam gostujućih naslova ostalih hrvatskih narodnih kazališta.

Ravnatelj Drame Miroslav Čabraja naglasio je zadovoljstvo što je prva ovosezonska premijera 27. listopada 2023. drama Jom Kipur ili pomirenje, autorice Ivane Šojat, koju će režirati Želimir Mesarić.

– U ožujku nas očekuje komedija Maratonci trče počasni krug, koju je Dušan Kovačević napisao kao dramu, a tek je kasnije je pretočena u kultni film. Maratonce će režirati prekaljena hit-makerica, Olja Đorđević-rekao je Čabraja.

Predstavljanje dramskog repertoara nastavio je u „filmskom tonu“ te rekao kako će zadnja premijera biti Let iznad kukavičjeg gnijezda, autora Kena Keseya, redatelja Dražena Ferenčine, a čijeg je protagonista u istoimenom filmu utjelovio oskarovac Jack Nicholson. Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković je rekla kako ju posebno veseli bogat ovosezonski program i kazalište puno gledatelja te istaknula da je upravo iz toga razloga donesena odluka o zadržavanju cijena ulaznica kao i prethodne sezone.

Intendant Ham je naglasak stavio na izuzetno dobru suradnju kazališta i osnivača, Grada Osijeka, koji svojom podrškom omogućava stabilnost umjetničkog djelovanja, ali i ukupnog funkcioniranja kuće. Također, pozvao je publiku na upis građanske pretplate koji će biti od 2. do 14. listopada te kako će od početka upisa blagajna HNK u
Osijeku radnim danom poslovati cijeli dan, a subotom od 9 do 12 sati.

(www.icv.hr, tj, foto: HNK Osijek)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content