Novi proizvod u građevinarstvu: Prvi u Hrvatskoj dokazali zašto je grab za konstrukcije i nosače “drvo budućnosti”

Kada Slavonija i Dalmacija ujedine snage, tada nastaju projekti vrijedni divljenja. Ovog puta riječ je o građevinskom poduhvatu koji je uspješno realizirao hrvatski tim stručnjaka i znanstvenika tvrtke Drvene konstrukcije d.o.o. iz Voćina i splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Posljednjih godina Europska unija postavlja nove trendove u području građevinarstva stavljajući fokus na primjenu drva kao nosivog materijala prilikom izgradnje objekata. Drvo predstavlja visokokvalitetan građevni materijal s niskim ugljičnim dioksidom te je zbog toga pogodniji za korištenje u odnosu na druge građevne materijale. Shodno tome europski znanstvenici intenzivno istražuju primjenu tvrdih listača u nosivim konstrukcijama s naglaskom na izradu lijepljenih lameliranih drvenih konstrukcija. Doprinos i iskorak u ovom području svojim je istraživanjima dao i naš tim.

ISKORAK U PROIZVODNJI

Riječ je o provedbi znanstveno-istraživačkog projekta “Povećanje razvoja novih proizvoda drvne industrije koji se koriste u građevini” oznake KK.01.2.1.02.0330, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj ukupne vrijednosti 1.816.636,45 eura.

Hrvatska je bogata šumom kao prirodnim resursom, a posebno dominiraju tvrde listače poput hrasta lužnjaka, hrasta kitnjaka, bukve i običnog graba. Mario Abramović, tehnički direktor tvrtke Drvene konstrukcije d.o.o. ističe kako su trenutni klimatski uvjeti pogodni za razvitak tih vrsta na europskom području.

– Pravilno i održivo upravljanje šumama pozicionira drvo kao sto posto obnovljivi materijal za izradu nosivih konstrukcija u građevinarstvu. S obzirom na to da naša zemlja obiluje šumama, odlučili smo testirati potencijal tvrdih listača za izradu lijepljenih lameliranih drvenih konstrukcija. Na našem području evidentirane su dovoljne količine pogodne za uspostavu proizvodnje – objašnjava Abramović.

Laboratorij-za-konstrukcije-Odredivanje-modula-elasticnosti-i-savojne-cvrstoce-lijepljenog-lameliranog-nosaca

Dodaje kako su za potrebe ovog projekta odabrali reprezentativna drva s područja Papuka i Virovitičko-podravske županije.

– U eksperimentima smo koristili drvo običnog graba, hrasta cera i javora. Prije naših eksperimenata ove listače nisu bile dovoljno ispitane u izradi lijepljenih lameliranih konstrukcija, a provedenim istraživanjem dobili smo pozitivne rezultate – ističe.
Zahvaljujući ispitivanjima hrvatskog tima drvo graba pokazalo je značajan potencijal u proizvodnji lameliranih nosača. Štoviše, Hrvatska se zbog ovog uspjeha u području građevinarstva uskoro može pozicionirati kao prva u Europi koja proizvodi takve nosače od graba.

SUVREMEN I ODRŽIV PRISTUP

– Veseli nas činjenica da smo uspjeli napraviti ovakav doprinos i potaknuti ekološki prihvatljiviju proizvodnju. Uporabljivost građevnog proizvoda za koji ne postoji europska norma, kao što je kod nas slučaj, dokazuje se hrvatskom tehničkom ocjenom. U tu svrhu smo pokrenuli postupak ispitivanja proizvoda te uskoro očekujemo izdavanje ocjene – ističe tehnički direktor.

Provedba eksperimenata rađena je na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu te u proizvodnom pogonu u Voćinu.

– Naša tvrtka je jedina u Hrvatskoj koja proizvodi složenije drvene konstrukcije iz lijepljenog lameliranog drva. Možemo se pohvaliti pogonom s vrhunskom i suvremenom tehnologijom koja omogućava izvedbu lamelirane grede, lučne ili ravne, dužine do 45 metara i visine do nekoliko metara. Da bi se dobio moderan dizajn i arhitektura drva, u pogonu provodimo strojnu obradu drva uz pomoć vrhunskog CNC obradnog centra. Upravo zbog toga smo u našem proizvodnom pogonu provodili određivanje posmične čvrstoće lamela i lijepljenog spoja – ističe Abramović.

Proizvodni-pogon-Vocin-Blanjanje-drvenih-lamela

U sklopu ovoga projekta smo zajedno sa Kemijsko-tehnološkim faklutetom u Splitu na čelu sa profesorom doktorom Dražanom Jozićem razvili zaštitni premaz za drvo sa nanočesticama koji ima puno bolja svojstva od standardnih premaza za drvo koji se trenutno mogu naći na tržištu. Premazi su testirani u laboratorijskim uvjetima, te su pokazala izvrsne rezultate, a sada trenutno testiramo zaštitni premaz u realnim uvjetima eksploatacije drvene konstrukcije.

TVRTKA JE PEDESETAK GODINA NA TRŽIŠTU, NJEN RAD NAŠAO JE MJESTO U ZNANSTVENIM RADOVIMA

Tvrtka Drvene konstrukcije d.o.o. poznata je i kao bivši GAJ iz Slatine s izdvojenim pogonom u Voćinu. Već pedesetak godina koliko je na tržištu aktivno proizvodi nosače koje su do sada ugradili u više od tri tisuće objekata na području Hrvatske, Austrije, Njemačke, Italije, Rusije, Iraka, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore.
Osim uspješne tehničke djelatnosti ovaj hvalevrijedan projekt rezultirao je i značajnim znanstvenim doprinosom.

Za vrijeme trajanja projekta objavljena su dva znanstvena rada u priznatim časopisima koja pokazuju uspješnost primjene graba te su rezultati istraživanja predstavljeni dvije međunarodne konferencije.

Projektni tim tvrtke Drvene konstrukcije d.o.o. iz Voćina čine Mario Abramović, mag. ing. aedif., Valentina Hamaček, mag. ing. aedif., Ines Španiček Bićanić, mag. ing. aedif., Petar Jeger, mag. ing. aedif., a projektni tim Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije sa Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Ivica Boko, mag. ing. aedif., prof. dr. sc. Nikša Jajac, mag. ing. aedif. / prof. dr. sc. Alen Harapin, mag. ing. aedif., izv. prof. dr. sc. Neno Torić, mag. ing. aedif., izv. prof. dr. sc. Vladimir Divić, mag. ing. aedif., doc. dr. sc. Ivana Uzelac Glavinić, mag. ing. aedif., dr. sc. Marko Goreta, mag. ing. aedif., Jelena Lovrić Vranković, mag. ing. aedif., Tin Hržić, mag. ing. aedif. / Duje Milan, mag. ing. aedif.

 

logici

(www.icv.hr)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content