Novootvorena zgrada Hrvatskog internata “Collegium Croaticum” u Pečuhu: Već ove jeseni osam studenata slušat će predavanja na hrvatskom jeziku

Nova zgrada Hrvatskog internata “Collegium Croaticum” otvorena je u četvrtak, 31. kolovoza u mađarskom gradu Pečuhu.

Smještajni kapacitet je osiguran za osam osoba u dvokrevetnim sobama, a investicija u vrijednost 600.000 eura realizirana je uz potporu Državnog tajništva za odnose s vjerskim zajednicama i nacionalnim manjinama u Republici Mađarskoj.

Uz mnoge pripadnike hrvatske nacionalne manjine, svečanosti su nazočili predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, mađarski državni tajnik za nacionalne manjine i vjerske zajednice Mikloš Šoltes, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, hrvatski zastupnik u Mađarskom parlamentu Jozo Solga, gradonačelnik Pečuha Peterfi Atila i drugi uzvanici.

– Otvorenje nove zgrade Hrvatskog internata je izuzetno važno, a i Osječko-baranjska županija želi dati maksimalnu podršku i pomoć našoj nacionalnoj manjini u Mađarskoj jer će zgrada služiti prvenstveno mladima koji se školuju kako bi ostvarili sve mogućnosti bitne za život i rad. Važno je prepoznavati Hrvate i njihove probleme u Mađarskoj, a isto tako pomagati i Mađarima koji se nalaze u našoj Županiji i Hrvatskoj. Ta suradnja je na visokoj razini, što očekujemo i u narednom razdoblju – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

mini MRM 5784
Foto: OBŽ

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas naglasio je kako je objekt namijenjen mladima, odnosno studentima kojih će osam već na jesen ovdje biti smješteno, baš kao i šest studenata u objektu u Budimpešti. U zgradi u Pečuhu sada se nalaze Hrvatski pedagoški i metodički centar te “Collegium Croaticum”, a – kako je rečeno na današnjoj svečanosti – usklađeno djelovanje internata i usavršavanja rada učitelja koji rade na hrvatskom jeziku također će doprinijeti osnaživanju hrvatske nacionalne zajednice u Mađarskoj.

– Drago mi je da hrvatska zajednica ima tako dobar odnos s većinskim narodom i mađarskom Vladom kojoj zahvaljujem na odobrenju sredstava za realizaciju ovog projekta. Kao i do sada, a i više od toga, Hrvatska će pomoći da objekt dobro funkcionira i da mladi u njemu mogu kvalitetno provoditi svoje vrijeme, što je najbolji put očuvanja opstojnosti i snage zajednice. Intencija naše Vlade je svake godine povećavati sredstva za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pa tako i za Hrvate u Mađarskoj. Vjerujem da će pripadnici hrvatske zajednice aplicirati svoje programe i projekte, a mi ćemo pomoći kao dobri partneri i sunarodnjaci koji razumiju jedni druge i čine sve da jedni drugima olakšaju i pomognu u stvaranju preduvjeta za što bolji način očuvanja identiteta i prenošenju tih vrijednosti na mlade – poručio je Milas.

Hrvatska državna samouprava (HDS), središnje izborno, političko i administrativno tijelo Hrvata u Mađarskoj, još je 2014. godine među svojim prioritetima zacrtala proširivanje institucionalnog zaleđa i izgradnje kulturne autonomije Hrvata u Mađarskoj. U skladu s time je 01. srpnja 2022. godine utemeljen Hrvatski internat “Collegium Croaticum”, i to na dvije lokacije – u Budimpešti i Pečuhu, u gradovima gdje studira najviše hrvatskih studenata. Cilj ove institucije je usmjeravanje, podučavanje, poticanje mladih na aktivnije sudjelovanje u javnom životu hrvatske zajednice te stvaranje nove hrvatske inteligencije.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content