Obnovljen simbol i ponos grada Belišća: Palača Gutmann sada je interpretacijski centar industrijske baštine

Palača Gutmann, simbol grada Belišća, registrirano i zaštićeno kulturno dobro, teško je stradala uslijed topničkog napada iz okupirane Baranje 3. siječnja 1992. godine. U topovskim udarima i požaru uništen je sav secesijski interijer sa stropnim vitrajem i drugi jedinstveni sadržaji zgrade izgrađene 1905. godine.

Sinoć (subota) je uz prigodnu svečanost, Palača Gutmann svečano otvorena nakon temeljite obnove i rekonstrukcije, a ujedno su otvorene također uređene pristupne površine središnjeg gradskog trga. Obnova je provedena kroz projekt „List do lista – industrijska baština Belišća“, pokrenut 2019. godine, čiji je nositelj Grad Belišće, a partner je Turistička zajednica Grada Belišća. Ukupna vrijednost projekta je 21.407.631,56 kuna, od čega je iz fondova Europske unije sufinanciran iznos od 16.919.313,76 kuna.

Svečanom programu – u komu je otvaranje obogaćeno izložbom djela akademskog slikara i kipara Nedeljka Čubeka, a potom koncertom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku – nazočili su mnogi građani Belišća, Valpova i susjednih općina, čelnici Grada Belišća, a među uzvanicima je bio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

– Desetljećima se čekalo na obnovu, a i kada se krenulo trebalo je sedam godina od projektiranja, prijave projekta, odobrenja sufinanciranja iz fondova EU, provođenja javne nabave, početak radova 2020. godine, korona i energetska kriza. Dogodilo se niz otežavajućih okolnosti i projekt ne bi uspjeli završiti bez pomoći Vlade RH i njenih mjera, a na poseban način veliko hvala našoj Županiji. To kako se Županija odnosi ne samo prema Belišću nego i drugim jedinicama lokalne samouprave je primjer kako bi trebalo biti svugdje. Hvala županu, zamjenicima i svim suradnicima iz Županije na pomoći. Kad god smo zapinjali, što se događalo u raznim situacijama i kada nam je trebalo da nas se savjetima provede kroz projekte i donesu odluke po zakonu i propisima, oni su bili tu. Hvala projektantima, nadzoru te naravno našim sugrađankama i sugrađanima na strpljenju – rekao je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je gradonačelniku i svim sudionicima projekta.

– U projektu su sudjelovali Osječko-baranjska županija, Vlada RH i brojne druge institucije. Naravno, nije bilo jednostavno. Ovakvi infrastrukturni projekti sa sobom često nose i nepredviđene okolnosti i iznenađenja, no uz dobar tim i slogu može se puno napraviti. Projekt je od projektiranja do izvršenja trajao gotovo sedam godina, no postojala je ustrajnost gradske uprave i svih sudionika. Nova lijepa vizura grada Belišća tako će ostati na ponos generacijama koje slijede, a Palača Gutmann bit će i dalje prepoznatljiv simbol ovog grada – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Projektom “List do lista – industrijska baština Belišća” rekonstruiran i opremljen objekt Palača Gutmann, uspostavljen interpretacijski centar industrijske baštine, kreiran prepoznatljiv vizualni identitet Palače Gutmann kao središnje turističke atrakcije industrijske baštine Grada Belišća, proširena turistička, kulturna i društvena ponuda grada kreiranjem kulturnih, obrazovnih i interpretativnih sadržaja/programa, obavljena adaptacija prostorija Muzeja Belišće i uveden novi sustav grijanja, uređene prostorije za rad organizacija civilnog društva (Šahovski klub Belišće, Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće) te proširena kulturno-turistička ponuda kreiranjem novih turističkog sadržaja/proizvoda.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content