Otvoren natječaj za najboljeg učitelja medijske pismenosti u Hrvatskoj: Prijavite se i osvojite nagradu “Medijski Sokrat”

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu pokrenulo je natječaj za dodjelu nagrade “Medijski Sokrat” kako bi odalo priznanje odgojno-obrazovnim djelatnicima koji posebno osmišljenim edukativnim programima i aktivnostima u području medijske pismenosti nastoje utjecati na odgovoran odnos djece i mladih prema medijima. Prva dodjela ove nagrade prigodno će se održati na Svjetski dan učitelja 5. listopada 2023. godine.

-Sokrat je svojom metodom postavljanja pitanja svoje učenike poticao da kritički razmišljaju o raznim temama, baš kao što i veliki broj učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika potiče svoje učenike da kritički razmišljaju o temama kojima su izloženi u medijima. Iznimno nam je zadovoljstvo što ćemo kroz nagradu ‘Medijski Sokrat’ odati priznanje onima koji pokazuju predani rad u području medijske pismenosti te ovim putem pozivamo sve učitelje i druge odgojno-obrazovne djelatnike da se prijave na natječaj – izjavio je predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu Danijel Labaš.

Rezultati evaluacije razine medijske pismenosti učenika u 15 srednjih škola diljem Hrvatske pomoću EduMediaTesta, alata za evaluaciju i razvoj vještina medijske pismenosti, pokazali su kako učenici imaju razvijene tehničke kompetencije, ali i poteškoće s kritičkim razmišljanjem i razumijevanjem medija. Nužnost poučavanja učenika kritičkoj medijskoj pismenosti i produkciji medijskih sadržaja postaje sve veća, stoga Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu ovim projektom želi potaknuti odgojno-obrazovne djelatnike da u svoje nastavne programe uključuju aktivnosti koje pružaju izravniji uvid u medije i bolje razumijevanje sadržaja koji se tamo objavljuje.

Prijave za dodjelu nagrade “Medijski Sokrat” traju do 27. rujna, a mogu ih slati odgojno-obrazovni djelatnici koji su u protekloj školskoj godini proveli aktivnost iz medijske pismenosti s djecom i mladima ili ravnatelji njihovih škola. Dobitnik će osvojiti novčanu nagradu u iznosu od 150 eura, ostvarit će individualno savjetovanje i mentorstvo najistaknutijih stručnjaka iz područja medijske pismenosti u Hrvatskoj za školsku 2023./2024. godinu te će moći sudjelovati u edukativnim aktivnostima Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu predviđenima za odgojno-obrazovne djelatnike.

Više o nagradi, uvjetima i procesu prijave možete vidjeti OVDJE.

(Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content