Poezija i vino u grofovskom duhu: U Virovitici počelo treće izdanje vinskog festivala “Slavonija i Podravina, wine not!?”

U prostorijama Dvorca Pejačević u Virovitici, u grofovskom duhu, počelo je večeras (petak) treće izdanje vinskog festivala pod nazivom “Slavonija i Podravina, wine not!?”

Prvi od ukupno šest evenata koji će se održavati tijekom cijelog rujna nosi naziv “Virovitica wine&art”. Posjetitelje je uz pomno odabrana vina i gurmanski zalogaj, interpretacijom stihova iz izbora poezije, vodio sam grof Antun Pejačević (utjelovio ga je virovitički glumac Goran Koši).

Večer za prave gurmane i hedoniste pratila je glazba i ples – Vokalni ansambl Contesse iz Suhopolja, dok je KUD Virovitica dvoranskim plesom vratio posjetitelje u vrijeme balova. 

Središnja priča festivala, kojeg po treći put organiziraju Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije te u suorganizaciji s lokalnim turističkim zajednicama, je vino, vinari, proizvodnja i filozofija koja nastaje prilikom stvaranja svake čaše vina. 

Ambasadorica ovog festivala i poznata enologinja Ivana Nemet na prvom ovogodišnjem eventu posjetiteljima je predstavila tri vrste vina s područja Virovitice, iz koje se, budući da je središte županije, ove godine krenulo u vinsku priču.  

-Riječ je o Graševini vina Dvojak, Rajnskom Rizlingu Podruma Barčan te Cabernet Franc Vinarije Apolitico.  Graševina je inače naša najrasprostranjenija sorta, riječ je o udomaćenoj sorti, svaka peta zasađena sorta u Hrvatskoj je graševina i svako područje koje ju danas uzgaja ima svoju prepoznatljivost, pa tako i ova virovitička. Rajnski rizling je inače jako teška sorta za uzgoj na području Slavonije i Podravine, ali svake godine OPG Barčan uspjeva napraviti jednu lijepu kreaciju tog vina. Potom, imamo primjere modernog vinarstva koje je zastupljeno putem Apolitica i donosi neke nove sorte, nepoznate za naš kraj. Njihov Cabernet Franc jedino je zlato na Decanteru iz naše županije, a kušali su ga večerašnji posjetitelji  – istaknula je Nemet zašto su se upravo ova vina našla na popisu posebnih koja su otvorila ovogodišnji vinski festival. 

U prvom eventu uživali su župan Igor Andrović i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić i direktorica TZ grada Virovitice Katarina Đurđević, kao i drugi ljubitelji vina, dobrih delicija i poezije. 

Uz vina, posjetitelji su nepce počastili i ukusnim grofovskim zalogajima (suhomesnate delicije, kanapei, domaći kolači), a koje su napravili učenici virovitičke Strukovne škole. Ista škola predstavila se na prvom eventu sa ukupno četiri smjera (kuhar, konobar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist).   

Ambasadorica festivala Ivana Nemet ističe kako će ove godine na šest lokacija, sa šest različitih priča s 18 različitih vina posjetitelji imati priliku i otkriti presjek kvalitetnog rada domaćih vinara koji se imaju čime pohvaliti. 

-Virovitica i Virovitičko-podravska županija izašli su iz priče slučajnih vina. Ovdje danas radimo ozbiljna, prepoznatljiva vina, na što sam jako ponosna. Vino je ciklus, poput života i ovaj vinski festival služi da se ta priča i ispriča – zaključuje I. Nemet.

Novi event na rasporedu je u petak, 8. rujna s početkom u 20 sati, u dvorcu Janković u Suhopolju. Pod nazivom “Magic&Wine” posjetitelji će se moći moći upoznati s magijom i vinom. Uz magična vina sljubljena s platom grofa Jankovića, posjetitelje očekuje i mađioničarski show Magic Leona. Za svaki event potrebno se posebno prijaviti. Više možete saznati OVDJE.

(www.icv.hr, mlo, foto: K. Toplak)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content