RCK nositelj razvoja turizma i ugostiteljstva regije: Uključeno preko 4.000 učenika i 400 mentora iz šest regionalnih centara kompetentnosti

Na okruglom stolu na temu “RCK nositelj razvojnih procesa u turizmu i ugostiteljstvu regije” okupili su se brojni dionici sa svrhom unapređenja ugostiteljsko-turističkih usluga te jačanja suradnje RCK, posebice u smislu razvoja i provedbe obrazovnih programa za potrebe tržišta rada.

Skup je organizirao RCK Ugostiteljsko-turistička škola, u okviru projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, a u suradnji s Upravnim odjelom za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

– Održivi turizam, odnosno Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2030. godine i Zakon o turizmu koji je u saborskoj proceduri, a koji će na snagu stupiti 2024. godine, omogućit će nam održiv i otporan turizam- istaknula je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport u Osječko-baranjskoj županiji.

Dodala je kako u tome ključu uloga ima razvoj Regonalnih centara kompetentnosti, njihovih vještina, kompetencija i svega što turizmu i ugostiteljstvu daje dodanu vrijednost i dobre kadrove.

– Ministarstvo turizma i sporta podupire projekte Regionalnih centara kompetentnosti i mi smo sektorski nadležno tijelo u ulozi PT1, odnosno oni koji zajedno s ljudima na terenu brinemo za taj projekt- istaknuo je Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta napomenuvši kako su školovani i kvalitetni kadrovi jedan od preduvjeta održivosti turizma.

Dorotea Telarović, voditeljica projekta RCK VirtuOS posebno je naglasila kako je jedan od ciljeva skupa i analiza rezultata.

– Prošli smo ulogu obrazovanja i ulogu povezivanja na temelju obrazovanja odraslih i danas trebamo čuti je li to obrazovanje nekakav čimbenik koji može utjecati na razvoj održivog regionalnog turizma. Adresiramo pitanja na koja ćemo odgovor dobiti u novoj Strategiji turizma Osječko-baranjske županije. Vjerujemo i u regionalne razine jer su se turističke zajednice na istoku Hrvatske udružile u klaster Slavonija i moramo u tim strateškim dokumentima dokazati da nam nema ravne, a moje je osobno mišljenje da je obrazovanje zasigurno kamen temeljac- zaključila je Telarović.

Podsjetimo, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS, preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

(www.icv.hr, tj, foto: RCK UTŠO)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content