Studentici Mateji Raljević i njezinoj mentorici Veri Tomić – Žager bronca u Poljskoj na prestižnom Euroskills natjecanju

U poljskom gradu Gdanjsku održano je natjecanje Euroskills, koje se održava svake dvije godine u organizaciji WorldSkills Europe, a okuplja stotine mladih stručnjaka iz zemalja diljem Europe koji se natječu i demonstriraju svoje vještine pojedinačno i timski kako bi izvršili određene zadatke u zadanim dijelovima natjecanja te imaju zadatak odraditi projekt ili niz projekata u ograničenom vremenskom roku.

Natjecanje EuroSkills najveći je događaj izvrsnosti u strukovnom obrazovanju i vještinama u Europi, podsjeća u priopćenju Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Na ovom velikom i značajnom natjecanju sudjelovao je i hrvatski tim te osvojio izvrsnu brončanu medalju u disciplini Fashion Design and Technology. Budući da je ukupno sudjelovalo 587 najtalentiranijih mladih stručnjaka do 25 godina iz 32 zemlje koji su se natjecali u 43 različite discipline, ovo je golem uspjeh za mlade Hrvate. Nakon prošle godine u Luzernu, i ove godine su Slavonci bili više nego uspješni. Zapažen nastup zabilježio je i mladi kuhar Filip Vidić.

– Za mene je Euroskills bio gotovo nerealno i nevjerojatno iskustvo, i počašćen sam što sam imao priliku sudjelovati na natjecanju te razine. Samo natjecanje je trajalo tri dana, svaki dan sam pravio po dva jela u roku od četiri sata. Bila su to tri dana puna tenzije, treme, i revnosti. Ponosan sam na sebe sto sam uspio izdržati i odraditi svih tri dana, ali mi je žao sto nisam ostvario bolji rezultat, a znam da sam mogao. Ovo natjecanje će mi ostati u pamćenju zauvijek. Veselim se svemu što me čeka u budućnosti moje struke – rekao je mladi Slavonac, 18-godišnji Filip Vidić, učenik Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Filipovi mentori bili su Ivan Keleva te Ivan Đukić, koji je Slavoniju i Hrvatsku predstavljao i kao expert sudac.

– Biti dio ovakvog natjecanja za svakog sudionika je prestiž i veliki uspjeh, a kad osvojiš odličje, onda je to nešto doista iznimno i veliko. Ponosan na sam na sve naše sudionike, a posebno na Filipa, koji je pokazao golemo znanje i vještinu i dokaz veličine i jačine slavonskog kuharstva – rekao je Đukić.

Na ovom natjecanju dio hrvatskog tima bile su i mlade studentice koje su završile strukovna zanimanja: Mateja Raljević, Obrtnička škola Požega i Tena Risek, Srednja strukovna škola Varaždin, pod mentorstvom Vere Tomić-Žager iz Obrtničke škole Požega.

Natjecale su se s najboljima u Europi u disciplini Fashion Design and Technology i osvojile brončanu medalju u zahtjevnoj konkurenciji u kojoj je sudjelovalo 11 timova iz europskih zemalja.

– Na europskom natjecanju Euroskils u disciplini modni dizajn i tehnologija Mateja Raljević i Tena Risek osvojile su brončanu medalju. Ovo je najbolji uspjeh hrvatskog tima otkako Hrvatska sudjeluje na ovom strukovnom natjecanju i bilo je prekrasno vidjeti hrvatsku zastavu na prijestolju s najboljima. Uz njihovu broncu, Marijana Đuka je osvojila medalju izvrsnosti u disciplini Hotelska recepcija. Zahvaljujući organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatska se natjecala u osam disciplina: ICT specijalist, IT softver rješenje za poduzetništvo, Kamenoklesarstvo, Kuharstvo, Ugostiteljsko posluživanje, Hotelska recepcija, Grafički dizajn i tehnologija te Modni dizajn i tehnologija u kojoj je sudjelovala Mateja Raljević (21) iz Požege i Tena Risek (23) iz Varaždina. Mateja i Tena su studentice TTF-a koje su završile srednju strukovnu školu za modnog tehničara, svaka u svom gradu. Tijekom opsežnih priprema Mateja i Tena su pokazale predanost radu, a na trodnevnom natjecanju su pokazale izuzetnu vještinu koja ih je dovela do velikog uspjeha i bronce u žestokoj konkurenciji. Osim brončane medalje Mateja i Tena su dobile medalju Best of Nation kao priznanje najboljeg rezultata u HR timu – kaže Vera Tomić-Žager, profesorica Obrtničke škole Požega.

Upravo je ona studentice i pripremala za ovo europsko natjecanje te opisuje tijek natjecanja koje je bilo iznimno zahtjevno.

– Zadatak natjecanja je bio vrlo zahtjevan te je, osim izvrsnog poznavanja struke, bilo potrebno odlično komunicirati na engleskom. Svaki tim trebao je za natjecanje razviti dizajnersko rješenje modela parke za zaposlenike zabavnog parka. Djevojke su izabrale DinoPark Funtana, tako da parka ima detalje koji podsjećaju na dinosaure. Na natjecanju, osim same izrade parke, trebale su osmisliti i skicirati kolekciju za zadanu situaciju koju dobiju na natjecanju. Također su trebale izraditi tehnički crtež sa shemom šavova u CAD programu te izraditi kroj prema industrijskim standardima za zadani model na natjecanju. Trećeg dana natjecanja su na engleskom prezentirale cjelokupni modni koncept, od odabranih materijala, trendova, profesionalnu viziju s opisom brenda, cijena i prodaje. Unatoč velikoj konkurenciji natjecateljice su tijekom natjecanja bile stalno fokusirane na trenutačni zadatak i imale sve u potpunoj kontroli. Zahvaljujući međusobnoj povezanosti i bodrenju cijelog tima nadale su se da će stati na pozornicu s hrvatskom zastavom te su doista dale sve od sebe, što je i rezultiralo izvrsnom brončanom medaljom – rekla je mentorica Vera Tomić-Žager.

Sljedeće EuroSkills natjecanje održat će se za dvije godine u Herningu u Danskoj.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content