U sklopu programa “KROK – Korak kroz kulturu” Udruge “Vretenac” i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, opremljena senzomotorička i taktilna čitaonica

U sklopu programa “KROK – Korak kroz kulturu”, koji je trajao od 1. listopada 2022. do 1. listopada ove godine, provođene su pažljivo osmišljene aktivnosti usmjerene na omogućavanje kontinuiranog pristupa književnim djelima za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Također, program je imao za cilj razvoj vještina govora, jezičnog izražavanja, motorike i komunikacije.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Vretenac” iz Slatine, kao nositelj projekta, uspješno je ostvarila suradnju s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina te opremila senzomotoričku i taktilnu čitaonicu naprednom asistivnom tehnologijom i didaktičkom opremom. Ova čitaonica pružila je inovativne metode pristupa književnosti za djecu s teškoćama u razvoju.

Vrijednost projekta iznosila je 80.000 kuna, a održivost postignutih rezultata osigurana je kroz plansko promicanje i jačanje vidljivosti ravnopravnog pristupa i dostupnosti književnosti. Stručni priručnik koji je napravljen u sklopu programa pod nazivom “Pristup književnim sadržajima za osobe s invaliditetom: primjeri dobre prakse programa KROK i Ministarstva kulture”, sadržava najuspješnije metode i sadržaje radionica provedenih u senzomotoričkoj i taktilnoj čitaonici, te je dostupan i na web stranici Udruge Vretenac.

Senzomotorička i taktilna čitaonica predstavlja ključnu komponentu projekta “KROK – Korak kroz kulturu”, te ima iznimnu važnost u inkluziji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

– Ovim putem još jednom pozivamo roditelje i djecu s teškoćama u razvoju s područja Slatine i okolice da iskoriste ovu opremljenu čitaonicu koja pruža inovativne metode pristupa književnosti i omogućava jedinstveno iskustvo u učenju i istraživanju svijeta. Ovaj prostor je stvoren s ciljem da svakom djetetu bude dostupna riznica književnosti, potičući time razvoj vještina i maštovitosti unutar poticajnog okruženja. “KROK – Korak kroz kulturu” je pokazao da je suradnja između udruga i knjižnica ključna za uspostavljanje trajnih, održivih i kvalitetnih modela pristupa književnim djelima. Ovaj program je značajan korak prema inkluzivnom društvu u kojem je svima omogućen jednaki pristup kulturnom nasljeđu- poručili su iz Udruge “Vretenac”.

384069416 281343788056457 2905287877166812192 n Custom
foto: Udruga “Vretenac” Slatina

(www.icv.hr, Udruga “Vretenac” Slatina)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content