U sklopu proslave Dana općine Podravske Sesvete održana biciklijada “Sesvečki Plameni kotači 2023.”

U organizaciji Udruge SUMA, a u sklopu proslave Dana općine Podravske Sesvete, održana je biciklijada pod nazivom “Sesvečki Plameni kotači 2023.”

Polazak je bio ispred zgrade Općine Podravske Sesvete, a onda su se kotači bicikla zakotrljali prema Brodiću, dalje prema Ferdinandovcu te prema konačnom cilju – društvenom domu na Dragancima, gdje je sve sudionike dočekalo dobro jelo i piće. Bila je to ugodna, zdrava, osvježavajuća vožnja, prekrasnom prirodom, okolnim šumama i poljima, više od desetak kilometara.

Zanimljivo je da je sam naziv biciklijade “Sesvečki Plameni kotači” jednim dijelom vezan uz istinite događaje iz daleke prošlosti sesvečkog biciklizma. Prema zapisima Željka Kovačića, a koje je on napravio po kazivanju starijih Sesvečana, bicikl je nekad bio statusni simbol, znak bogatstva, moći, ljepote, duha i pokretljivosti.

-Svi su voljeli izaći na ulicu i provozati se na svom ljubimcu. A oni mladići koji su se htjeli posebno dokazati pred cijelim selom, pred djevojkama i uči u legendu, međusobno bi se utrkivali. Pri tome bi tako brzo okretali pedala po sesvečkim prašnjavim ulicama, što je povremeno dovodilo do jačeg zagrijavanja osovina i paljenja masti kojom su bile podmazane. Tako se za najboljim biciklistima nije dizala samo prašina, razni mirisi i dim nego su povremeno izbijali i plameni vatreni jezici što je u sumrak kad nije bilo javne rasvjete djelovalo vrlo dojmljivo, očaravajuće i u isto vrijeme zastrašujuće – stoji u zapisima.

(Podravske Sesvete kroz vrijeme, foto: S. Jagić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content