U Virovitici ovog vikenda edukativno-informativna akcija u sklopu kampanje STOP neosiguranim vozilima

Kako bi se podigla ukupna svijest građana o važnosti osiguranja i registracije motornih vozila, Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u suradnji s Ravnateljstvom policije, organiziraju edukativno-informativnu akciju u sklopu kampanje STOP neosiguranim vozilima – u subotu, 16. rujna od 11 do 13 sati u Virovitici na Trgu bana Josipa Jelačića.

Ova hvalevrijedna kampanja provodi se kontinuirano i aktivno na razini cijele Hrvatske punih 14 godina, a posljednjih godina dio je i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kroz edukativne letke i brošure te prateći promotivni materijal, građane Virovitice informirat će se o svim opasnostima, ali i financijskim posljedicama upotrebe neregistriranih i neosiguranih vozila, kao i o kaznama za vožnju i posjedovanje neosiguranog i neregistriranog, a neodjavljenog motornog vozila. Naime, ovakvi prekršaji vlasniku mogu donijeti prekršajne kazne i ozbiljne novčane gubitke. Za nesklapanje ugovora o osiguranju predviđena je kazna u visini od 660 pa čak do 6.630 eura, a zbog upravljanja vozilom koje nije registrirano ili kojem je istekla valjanost prometne dozvole, zakonom je propisana kazna do 260 eura. Ono što je možda i najvažnije naglasiti je da vlasnik odnosno vozač neosiguranog motornog vozila koji prouzroči štetni događaj odgovara za cjelokupno isplaćeni iznos štete koji ponekad mogu biti u iznosima od više stotina tisuća eura.

-Pozivamo sve Virovitičane da ne propuste priliku te da se u izravnom kontaktu s promo timovima na glavnom gradskom trgu podrobnije informiraju o akciji STOP neosiguranim vozilima čiji je primarni cilj podizanje svijesti o važnosti obavezne registracije i osiguranja motornih vozila – poručuju iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

Naime, prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu svaki vlasnik vozila dužan je prije uporabe vozila sklopiti ugovor o osiguranju te ga obnavljati dok je prijevozno sredstvo u prometu. I danas se na hrvatskim prometnicama mogu pronaći motorna vozila koja nisu osigurana što ugrožava prometnu sigurnost ali i uzrokuje značajne materijalne gubitke. Upravo iz tih razloga pokrenuta je akcija STOP neosiguranim vozilima koja je značajno pridonijela podizanju svijesti građana o važnosti obveze registriranja i osiguranja motornih vozila od automobilske odgovornosti.

Već 2009. godine, u prvoj godini provedbe kampanje, štete po neosiguranim motornim vozilima smanjene su za 75%. U godinama koje su uslijedile broj neosiguranih vozila na našim prometnicama smanjivao se i zahvaljujući činjenici da je Ministarstvo unutarnjih poslova počelo provoditi automatsku odjavu vozila koja su neregistrirana dulje od godinu dana. Upravo zahvaljujući velikim naporima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Ministarstva unutarnjih poslova brojka neregistriranih i neosiguranih vozila u proteklih desetak godina smanjena je s tristotinjak na tridesetak tisuća.

Ministarstvo unutarnjih poslova kroz nadzor prometa poduzima mjere radi utvrđivanja prekršaja neregistriranih i neosiguranih vozila u prometu dok Hrvatski ured za osiguranje (HUO), kontinuiranom provedbom komunikacijskih aktivnosti vezanih uz kampanju STOP neosiguranim vozilima, nastoji podići svijest građana o važnosti produženja osiguranja i
registracije motornih vozila kako bi izbjegli oštre kazne ali i kako bi se odgovornije ponašali u prometu. Valja istaknuti i kako hrvatska policija provodi nadzor nad kretanjem neosiguranih i neregistriranih vozila čiji broj još uvijek predstavlja problem za sigurno odvijanje prometa.

Više informacija potražite OVDJE.

(promo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content