Umirovljenicima do 160 eura, 100 nezaposlenima: Evo tko su dobitnici Vladinih mjera

Vlada je na današnjoj (srijeda) sjednici predstavila 5. paket mjera pomoći na kojoj je najavljeno zamrzavanje dodatnih 22 proizvoda, uz postojećih osam. To se prvenstveno odnosi na neka voća i povrća poput mrkve i limuna, ali i na higijenske potrepštine poput šampona, uložaka i WC papira, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Osim toga, najavljena je i isplata jednokratnih potpora za nekoliko skupina građana, među kojima su i stradali u potresu – prenosi Večernji list

Prvi u redu jednokratnih potpora koje će biti isplaćene u listopadu bit će umirovljenici, odnosno korisnici obveznog mirovinskog osiguranja ili korisnici koji su iz država s kojima Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

Jednokratnu isplatu tako će dobiti svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 700 eura, i to po sljedećim kategorijama:

Jednokratne naknade sukladno iznosu mirovina:

  • Do 300 eura – 160 eura naknade
  • Od 300,01 eura do 435 eura – 120 eura naknade
  • Od 435,01 do 570 eura – 80 eura naknade
  • Od 570,01 do 700 eura – 60 eura naknade

Nadalje, posebnu novčanu naknadu primit će i primatelji dječjeg doplatka, i to sukladno broju djece u obitelji. Te će naknade biti isplaćene u listopadu svim korisnicima koji primaju doplatak za djecu te u studenom za sve koji su u postupku ostvarenja prava.

  • Za jedno dijete – 50 eura
  • Dvoje djece – 100 eura
  • Troje djece – 150 eura
  • Četvero djece – 200 eura
  • Petero i više djece – 300 eura

Jednokratnu novčanu naknadu ostvarit će i svi ugoženi kupci energenata, što se odnosi i na korisnike Nacionalne naknade za starije, korisnike ZMN-a koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, kao i nezaposlene hrvatske branitelje i civilne stradalnike iz Domovinskog rata. To se ukupno odnosi na više od 173.000 osoba te će oni dobiti naknadu od 150 eura.

Osim toga, jednokratnu naknadu dobit će i svi nezaposleni građani koji su prijavljeni u evidenciju HZZ-a na dan 1. rujna 2023. godine, i to u iznosu od 100 eura, najavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Stradali u potresu nastavljat će primati postojeće potpore, a uz to će primiti i 265 eura jednokratne novčane pomoći, s time da pomoć može iznositi maksimalno 1.327 eura po kućanstvu.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content