Uz nastupe slovačkih kulturno-umjetničkih društava, u Markovcu Našičkom održana tradicionalna, 24. Večer polesnjaka

Jučer (subota) je u Markovcu Našičkom održana tradicionalna, 24. Večer polesnjaka.

Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Saveza Slovaka u RH, Ureda iseljenih Slovaka, Grada Našica, Turističke zajednice Grada Našice te Vijeća mjesnog odbora Markovac Našički.

Na samom početku manifestacije, Branka Baksa, predsjednica Matice slovačke Markovac Našički, pozdravila je sve nazočne i zaželjela im dobrodošlicu.

Sve okupljene pozdravili su predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa, veleposlanica Republike Slovačke u RH Hana Kovačova, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Tibor Varga, predsjednik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra te saborski zastupnik Goran Ivanović, u ime predsjednika Hrvatskog sabora, koji je i otvorio jučerašnji program.

U međunarodnom folklornom programu nastupili su domaćini SKUU Franjo Strapač Markovac, te slovačka kulturna-umjetnička društva iz Iloka, Josipovca, Zokovog Gaja, Miljevaca, a posebni gosti bili su KUD “Lukavica” iz BiH. Najbolja atrakcija ove večeri bili su “Mariachi Los Caballeros” iz Zagreba.

-Ovo je prikaz jednog zajedništva, hvalevrijedne manifestacije kojom se promovira slovačka kultura te jezik slovaka. Grad Našice s Markovcem Našičkim i Jelisavcem predstavlja jedno od najvećih središta Slovaka u Republici Hrvatskoj – izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Gastronomski dio ove manifestacije bio je u znaku slovačkog specijaliteta polesnjaka, a ove ih je godine pripremalo sedam ekipa. Za nastavak večeri pobrinuli su se tamburaši “Pet tambura”.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content