Vlasnik ih držao nezakonito: Pronašli mu dvije žutouhe kornjače s crne liste, odbio ih predati pa zaradio prijavu

Vlasnik dvije žutouhe kornjače sa slatinskog područja zaradio je prijavu Državnoj inspekciji nakon što je odbio ovu invazivnu vrstu, a koju je držao nezakonito, predati u Centar za prihvat crvenouhih kornjača kojim upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Javna ustanova o slučaju se očitovala na svojim mrežnim stranicama, upozorivši kako je riječ o posebno invazivnoj vrsti (Trachemys scripta scripta) zbog koje vlada zabrinutost u Europskoj uniji.

– Žutouha kornjača (Trachemys scripta scripta) i crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans) nalaze se na tzv. crnoj listi, odnosno listi stranih invazivnih vrsta. S ciljem suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja stranih invazivnih vrsta u Republici Hrvatskoj, zakonom je zabranjeno držati, stavljati na tržište ili na bilo koji drugi način distribuirati vrste s navedene liste – upozorili su iz Javne ustanove, dodavši kako su podnijeli Državnom inspektoratu, Službi nadzora kopnenih ekosustava prijavu protiv vlasnika kornjača te da je protiv njega podignut i optužni prijedlog.

U konkretnom slučaju, nakon što se došlo do saznanja o nezakonitom posjedu i potencijalnoj daljnjoj distribuciji, počinitelju je dana mogućnost predaje jedinki bez sankcija u Centar za prihvat crvenouhih kornjača kojim upravlja Javna ustanova, a na što se oglušio. Zato je i prijavljen, izvijestili su iz Javne ustanove.

Ovim putem upozorili su građane kako je prodaja, kupovina i držanje ovih vrsta kornjača zakonom zabranjena. Razlog je više nego opravdan: ova vrsta kornjače jedna je od glavnih “neprijatelja” domaćoj, autohtonoj barskoj kornjači koju izravno ugrožava.

Zbog toga iz Javne ustanove podsjećaju kako je primjerke ovih kornjača moguće bez sankcija predati u Centar za prihvat crvenouhih kornjača koji djeluje u sklopu Posjetiteljskog centra Dravska priča na adresi Noskovci 2/a, Noskovci, 33523 Čađavica. Ondje će biti na sigurnom, i za sebe, ali i druge kornjače kojima su uzrok ugroze, poručuju.
(www.icv.hr, virovitica-nature.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content