Završila je tradicionalna UNICEF-ova utrka “Mliječna staza”: Kilometre podrške prikupljalo više od 6.500 sudionika

U nedjelju 24. rujna završila je tradicionalna UNICEF-ova utrka “Mliječna staza” koja se na tisućama staza uz pomoć aplikacije odvijala tijekom deset dana za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. Više od 6.500 sudionika, među kojima su djeca, mladi, škole, donositelji odluka, stručnjaci, udruge i poznate osobe, simbolično su prikupljali kilometre podrške, a UNICEF je kroz kotizacije, donacije građana i podršku tvrtki, prikupio 165.000 eura (1,2 milijun kuna).

Prikupljena sredstva UNICEF će uložiti u podršku programu za jačanje otpornosti i socio-emocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – “Škole podrške”, koji provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon “Mliječne staze 2023.” za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja, a koristi će imati više od 13.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

– Nastavljamo otvoreno govoriti o mentalnom zdravlju – temi koju još uvijek prati stigma, a “Mliječna staza” i ove je godine postigla važan cilj – prikupili smo sredstva koja ćemo uložiti u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Mentalno zdravlje djece i mladih neodvojivo je od obrazovnoga sustava, a učitelji i nastavnici osobe su s kojima učenici, uz vršnjake, provode najviše vremena, pa ih želimo osnažiti kako bi mogli djelovati kao prva linija pomoći. Hvala svim sudionicima diljem Hrvatske te našim partnerima i podržavateljima što su nam pomogli da još jednom zajedno dođemo do cilja- izjavila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

S obzirom na to da škole imaju jedinstvenu i vitalnu ulogu u životima djece i mladih, pa su važna mjesta u očuvanju i zaštiti njihova mentalnog zdravlja, posebno raduje što je na ovogodišnjoj “Mliječnoj stazi” sudjelovalo više od 2.000 učenika, od kojih 1.100 iz Sisačko-moslavačke županije, uz više od 340 učitelja i nastavnika. Škole su diljem Hrvatske za vrijeme trajanja utrke organizirale različita događanja i druženja s ciljem promoviranja mentalnog zdravlja djece i mladih. Ovogodišnja se utrka održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku više od 50 tvrtki čiji su korporativni timovi sudjelovanjem u utrci vrijeme za svoje zdravlje odlučili pretvoriti u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih.

Ove se godine “Mliječna staza” održala sedmi put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2023. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 32. 000 sudionika, u sedam godina utrkom “Mliječna staza” prikupljeno je 900.000 eura (6,7 milijuna kuna) za potporu djeci i mladima u Hrvatskoj.

Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. U 2022. godini UNICEF je uz podršku donatora osigurao gotovo 150.000 eura za podršku programu “PoMoZi Da”, što će pozitivno utjecati na više od 25. 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

(Dora Crnčević, UNICEF)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content