DUHOVNI SMISAO: Tko je sveti Franjo Asiški?

Tko je sveti Franjo Asiški, čiji blagdan slavimo danas (četvrtak)?

Znamo da je zaštitnik prirode, da je mirotvorac, da je siromašan, da je dobar prema svima. No, prije svega on je čovjek obraćenja.

Riječ je o onome o čemu Isus toliko govori u evanđeljima i što toliko traži od svojih suvremenika – a to je da se obrate. Ako netko misli da se ne treba obratiti ili da to trebaju samo drugi, onda može zatvoriti i oči i uši na svaki spomen obraćenja.

Ponajprije valja kazati da je Franjo Asiški bio prosječan mladić, ali unutarnje vrlo nemiran, nespokojan. Taj svoj nemir i nespokoj nije brzo pripitomljavao polovičnim odgovorima. Nije bio ništa posebno. Nije živio u razuzdanostima i grijesima.

U tri riječi dalo bi se svesti tko je bio Franjo Asiški – trgovac, sin trgovca; zatim trubadur, volio je veselja i pjesme, posebno francuske šansone i bio je vitez. A njegovo obraćenje trajalo je dulje. Obraćenje nije točka u vremenu, da legneš kao jedan, a ustaneš kao drugi čovjek. Franjin nemir, njegovo nezadovoljstvo s vlastitim čovještvom i vlastitom vjerom trajali su barem nekoliko godina.

Obraćenje je proces. Franjo ga ne može sam proizvesti, kako to čine neki od nas danas. Odluče se obratiti pa se onda daju na „akciju“, na vanjsku strogoću, na nagomilavanje pobožnih vježbi i molitava, a u mišljenju ostaju isti, stari ljudi.

Obraćenje je ljudski čin, ali i duboki dar, čin milosti odozgo, Božji zahvat i čovjekova otvorenost Bogu.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content