Jesen u gradu: Virovitičani uživali u radionicama, pjesmi, plesu i mikeškoj zlevanki dugoj 70 metara

U organizaciji Grada Virovitice, Kreativne udruge Unikat i Turističke zajednice grada Virovitice danas (subota) je održana tradicionalna manifestacija “Jesen u gradu”, na virovitičkoj Šetnici. 

Na šarenim i lijepo uređenim štandovima predstavili su se obrti, poljoprivredna gospodarstva, udruge, Strukovna škola Virovitica, Industrijsko-obrtnička škola, Tehnička škola Virovitica, COOR, Dječji vrtić Cvrčak, kao i udruge koje okupljaju djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom (Down sindrom VPŽ, Budi mi prijatelj).

Po prvi puta plodovi jeseni bili su izloženi na drvenim štandovima koje su za Grad Viroviticu izradili vrijedni učenici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica vođeni stručnim učiteljem Milanom Lulićem.

zlevanka

Manifestaciju je otvorio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji joj je nazočio sa svojim suradnicima, među kojima i zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac i Ivančicom Fett-Škvarić, predsjednicom Gradskog vijeća. Posjetio ju je i župan Igor Andrović sa suradnicima. 

-Drago mi je što je manifestacija počela sadržajem za najmlađe i njihove roditelje, a nastavljamo s proizvodima i uslugama naših obrtnika, škola, vrtića. Posebno mi je drago što posjetitelji mogu kušati zlevanku od čak 70 metara, rad ruku naših školaraca, Strukovne škole Virovitica, za koju je materijal donirala jedna naša tvrtka.

Na ovaj način želimo oživiti tradiciju, ali i posljednji sunčan i ovako topao dan izvući naše Virovitičane na ulicu i ponuditi im sadržaj u kojem će moći uživati – rekao je gradonačelnik I. Kirin. 

viber_slika_2023-10-14_11-44-21-589-Custom

A uživati se moglo. Jelu, piću, uslugama. Od meda, domaće čokolade, bezalkoholnih koktela, zlevanke, preko suvenira, ručno šivanih odjevnih i ukrasnih predmeta, pa sve do usluga ukrašavanja lica, masaže ruku, frizure. 

Predstavili su se i oni koji su najbolji kulturni ambasadori Virovitice i okolice: Glazbena igraonica Glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici, Gradska glazba Virovitica i Mažoretkinje Gradske glazbe, KUD Virovitica i Virovitičke mažoretkinje, kao i gosti: Gradska glazba iz Pečuha. 

Mališani su u organizaciji Dječjeg vrtića Cvrčak mogli “runiti” kukuruz, crtati, istraživati jesenske plodove, a u organizaciji Kreativne udruge Unikat ukrašavati bundeve. U ovom pothvatu najbolje su bile Josipa Ditrih i Leonarda Šrajber (prvo mjesto), Anđela Simeunović (drugo mjesto) i Tara Županić (treće mjesto). 

viber_slika_2023-10-14_10-38-19-815-Custom

Prava atrakcija bila je velika mikeška zlevanka od čak 70 metara  koju su napravili učenici smjera turističko-hotelijersko-komercijalistički smjer Strukovne škole Virovitica. Sara Horvat, učenica 3. razreda povjerila nam je kako su zlevanku izrađivali puna tri dana. 

-Izrađuje se od klasičnih sastojaka, brašna, mlijeka, kukuruznog brašna, praška za pecivo…U pečenju su radile tri glavne ‘kuharice’ i puno sporednih, ali nije bilo problema, sve je išlo po planu. Kušali smo je svaki dan i fina je – rekla je Sara, čiju su ocjenu finoće potvrdili i posjetitelji, pa je zlevanka s ukusnim pekmezom od šljiva ubrzo “nestala”.   

viber_slika_2023-10-14_10-38-20-713-Custom

Učenici virovitičkih srednjih škola predstavili su svoje programe kroz konkretne proizvode i usluge: od bezalkoholnih, voćnih koktela i ukusnih čajeva, preko proizvoda iz domene prirodne kozmetike, ukrasa od drveta, pa sve do usluga uljepšavanja, izrade frizura…

Rea Belčić iz Industrijsko-obrtničke škole s kolegama i mentoricom Nikolinom Pinc predstavile su smjer kozmetičar. 

-Školu i smjer predstavljamo kroz neke osnovne usluge kao što su čupanje obrva, oslikavali smo lica djece jesenskim motivima i posjetiteljima omogućili masažu ruku. To je samo mali dio naših usluga koje inače za javnost nudimo u našem praktikumu u školi, a u koji svi mogu doći na razne kozmetičke tretmane – rekla je R. Belčić. 

Jedno lijepo otkriće sajma bio je smjer stolar Industrijsko-obrtničke škole u Virovitici, a koji kao jedina djevojka pohađa Anamarija Lukačević iz Gradine. Upisala ga je kao jedina djevojka u 30 godina dugoj tradiciji ovog smjera. Blanja joj prirodno leži u ruci, kaže, kao i svi drugi alati. 

viber_slika_2023-10-14_10-39-10-830-Custom

-Sve me zanima vezano uz ovo zanimanje, a najviše volim izrađivati predmete od drveta, namještaj, stolice, stolove, skulpture. U početku je bilo malo čudno jer sam jedina djevojka u razredu, ima nas 9 stolara, ali sad smo se već svi priviknuli. Osim u školi, vježbam i na praksi u Tvinu, a nakon škole želim položiti majstorski ispit i otvoriti vlastiti obrt – kategorično kaže stolarica Anamarija. 

U okviru manifestacije pčelarima su bila podijeljena priznanja, kao i “Zlatna žlica” za najbolji med s ovogodišnjeg 18. županijskog i 15. međunarodnog ocjenjivanja meda. Zlatnu žlicu dobio je Ivan Dodigović iz Košutarice kod Jasenovca, za med od medljikovca. 

Kako je izgledala ovogodišnja Jesen u gradu, pogledajte u našoj galeriji. 

(www.icv.hr, mlo) 

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content