Manje izdimljavanja na požarištu na Brijestu: Župan Anušić podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika tvornice plastike

Načelnici gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite Dragan Vulin i Mato Lukić te županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec održali su danas (petak) konferenciju za novinare o požaru u tvrtki Drava International, te istaknuli kako je stanje s obzirom na okolnosti zadovoljavajuće.

– Sve opožarene površine iz kojih je bilo značajno izdimljavanje smo zasuli zemljom. One koje ne možemo su ograđene policijskim trakama i ondje će se vršiti policijski očevid. Srećom, izdimljavanje nije toliko značajno kao što je bilo proteklih dana. Zatrpavanje zemljom pokazalo se iznimno učinkovitim – istaknuo je Vulin i zahvalio svim tvrtkama, javnim i privatnima, koji su stavili na raspolaganje svoju mehanizaciju i ljudstvo.

–Svi vatrogasci su spremni, u dogovoru s policijom površine se zalijevaju vodom kako bi se ugasio požar i ohladilo cijelo područje. Tijekom protekle noći na tri mjesta su izbili novi požari i vatrogasci su spriječili njihovo širenje i nastanak novih. Vjerujem da će nadležne službe utvrditi uzroke požara – dodao je Vulin.

Naglasio je kako je na prvom mjestu sigurnost svih građana i da će se inzistirati, ne prejudicirajući ništa, na temeljitoj istrazi da javnost konačno zna tko je odgovoran za katastrofu koja se dogodila na ovome području.

SUTRA SJEDNICA STOŽERA 

– Javnost ima pravo znati, jer je upravo zbog ove situacije i njihovo zdravlje, kao i njihovih obitelji, bilo dovedeno u pitanje – zaključio je Vulin.

Mato Lukić, zamjenik župana i načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije rekao je da požarište izgleda katastrofalno, kao Hirošima.

– Situacija je grozna, a možete zamisliti kakva je bila za vrijeme samog požara i onog silnog dima. Čim se stvore uvjeti, vatrogasni zapovjednik će proglasiti kraj požara. Vatrogasci su i dalje na terenu, još traje izdimljavanje koje se pokušava sanirati. Jučer je jedan dio saniran vrlo brzo, uz pomoć vatrogasaca i teške mehanizacije koja je prekrila određeni dio požarišta zemljom. Danas kriminalistička policija ograđuje dio prostora za buduću istragu – izvijestio je Mato Lukić.

IMG-8502
foto: Grad Osijek

Dodao je kako je za sutra sazvana sjednica Stožera gdje će predložiti da se proglasi stanje velike nesreće, što je proglašenje u nadležnosti župana, prije nego se ode u smjeru proglašenja ekološke katastrofe.

– Ovo je puno brži postupak, moramo brzo djelovati da se sve ovo skupa sanira. Nastavni zavod za javno zdravstvo od jučer vrši ispitivanje tla. Očekujemo i rezultate za zrak – istaknuo je Lukić i podsjetio kako mjerenja vrše stručnjaci iz NZJZ Andrija Štampar, ali i s riječkoga zavoda.

Dodao je kako su u Antunovcu izmjerena određena zagađenja zraka i da je započelo ispitivanje tla, o čemu će izvijestiti javnost po dobivanju rezultata.

PLINOVI I DALJE GORE 

Potvrdio je i da je župan Ivan Anušić u petak ujutro podnio kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe i protiv vlasnika tvrtke Drava International.

Zoran Pakšec, županijski vatrogasni zapovjednik rekao je da je situacija zadovoljavajuća i osvrnuo se na “tornado” koji se pojavio na požarištu u četvrtak poslijepodne.

– Učinili smo sve što smo trebali. Veliko zadimljavanje koje je brinulo i građane u četvrtak smo sanirali tako što smo provodili hlađenje i zatrpavanje zemljom. I dalje imamo problem jer se plinovi probijaju kroz zemlju iako se to sada ne dimi, već izbijaju pojedini plameni jezičci koji mi govore da je unutra neki plin i kada on izgori to će se ugasiti.

IMG-8518
foto: Grad Osijek

U četvrtak se poslijepodne dogodio i “vatreni tornado” i nazvala me doktorica znanosti koja je rekla da se to događa samo u Australiji. To je isto čudo na jednom sektoru na koji ne možemo doći zbog buduće istrage, ali učinili smo sve što smo mogli- rekao je Pakšec.

-Moram naglasiti i ukazati građanima, da ako se pojavi dim mi ne možemo doći trenutno do žarišta toga dima jer je površina po kojoj trebamo hodati vrlo opasna, još uvijek je gnjecava i još uvijek je ispod te kore tekuća plastika. Uništili smo vozila jer smo ušli misleći da ćemo moći dohvatiti taj dio.

Smatram da se žrtvujemo previše i želim zahvaliti svim vatrogascima iz Osječko-baranjske županije na velikoj volji. I dalje smo ovdje na usluzi građanima i na dežurstvu. Očekujem da ćemo ostati ćemo barem još slijedeća dva dana – dodao je glavni vatrogasni zapovjednik. 

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content