“Mijoljska potkova” i ove godine u Gornje Predrijevo privukla velik broj posjetitelja: Nikola Komljenović i njegov Sultan ponovno osvojili prvo mjesto

Jučer (nedjelja) su u Gornjem Predrijevu održane 13. konjičke utrke “Mijoljska potkova 2023.” u organizaciji Konjičke udruge “Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo, a pod pokroviteljstvom Općine Sopje, te uz potporu brojnih sponzora.

Svečanost je započela svetom misom kod kapele sv. Mihaela u Gornjem Predrijevu koju je predvodio sopjanski župnik, velečasni Stjepan Škvorc, te promenadom konjskih zaprega i jahača kroz selo.

Nakon predstavljanja svih sudionika ovogodišnje manifestacije uslijedilo je svečano otvorenje na kojemu je nakon pozdravnih riječi predsjednika Konjičke udruge “Mijoljska potkova” Antonija Puškarića, sve nazočne pozdravio i natjecateljima zaželio puno uspjeha načelnik općine Sopje Berislav Androš koji je i otvorio ovogodišnje konjičke utrke.

Tom se prigodom zahvalio vrijednim čuvarima kulture, tradicije i narodnih običaja vezanih uz konje koji svake godine oduševljavaju brojne posjetitelje kojih se ove godine zaista okupio zavidan broj.

– Prije svega, veliko hvala Konjičkoj udruzi Mijoljska potkova Gornje Predrijevo na svom trudu i vrijednom radu u organizaciji ove tradicionalne manifestacije kakve nema nadaleko, i to ne samo ove 13. po redu već svih do sada. Drago mi je što se ove godine okupio i veći broj uzgajivača konja čija se briga i ljubav prema ovim plemenitim životinjama može vidjeti u njihovim nastupima na našoj predrijevačkoj Majdi – istaknuo je sopjanski načelnik Berislav Androš, te izrazio nadu kako će se konjička udruga u Gornjem Predrijevu pojačati novim kojima i njihovim uzgajivačima jer ovaj kraj je idealan za suživot čovjeka i konja, što bi dovelo do još većeg značaja ove manifestacije.

Ovogodišnju manifestaciju uveličale su dvije predivne zaprege. Iz Udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja Čađavica stigao je Ivan Dugaja iz Čađavice čiju su zapregu vukle kobile Zora i Beba, a u kolima su se još našli njegova supruga Ksenija, te Josip i Ružica Gurdon. Drugu zapregu dovezao je iz Kozica uzgajivač konja Mario Pavešković, njegovu su kočiju vukle kobile Santa i Vranka pasmine Hrvatski toplokrvnjak.

Šest je konja sudjelovalo u konjičkim utrkama, a to su: američki konj Rocky uzgajivačice Angeline Ezer iz Noskovačke Dubrave, a kojega je jahala njezina kći Lea Stanić, članica Konjičke udruge “Mijoljska potkova” Gornje Predrijevo. Iz Bankovaca su stigla dva konja pasmine Hrvatski toplokrvnjak Sultan i Sokol uzgajivača Nikole Komljenovića koji se natjecao na Sultanu, dok je Sokola jahao Franjo Vizner iz Slatine. Iz Konjičkog kluba Nard također su stigla dva konja, Stela pasmine Hrvatski toplokrvnjak uzgajivača Slavka Barišića i Zara pasmine Šagi arap uzgajivača Marka Kolara. Iz Konjogojske udruge Valpovštine stigao je Boro Lučenčić s kobilom Lindom pasmine Hrvatski hladnokrvnjak.

Osim njih, u revijalnom dijelu manifestacije posjetitelji su mogli vidjeti kobilu Sisi pasmine Hrvatski toplokrvnjak staru samo 1,5 godina uzgajivača konja Franje Viznera i kobilu imena Maza pasmine Frizijac koju je s Ergele Višnjica doveo Alen Barić iz Slatine.

Nakon predstavljanja svih zaprega, konja i jahača na hipodromu Majda održane su atraktivne konjičke utrke u tri kategorije, odnosno utrci tehničkog jahanja, galom utrci i western jahanju pod budnim okom suca Josipa Mikića.

Najbolje vrijeme iz sve tri utrke odredilo je pobjednike, a to su:

  • 1. mjesto osvojili su Nikola Komljenović i Sultan
  • 2. mjesto osvojili su Slavko Barišić i Stela
  • 3. mjesto osvojili su Franjo Vizner i Sokol

Pehare i novčane nagrade uručili su načelnik Berislav Androš i predsjednik Konjičke udruge “Mijoljska potkova” Antonio Puškarić, kao i zahvalnice svim sudionicima ove manifestacije.

U veseloj atmosferi manifestacija je nastavljena druženjem na hipodromu Majda, a potom je u večernjim satima zabava nastavljena u Mjesnom domu uz sastav Tamburaši live.

(www.icv.hr, mf, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content