Orahovica: Vrijednu izložbu Matije Pokrivke zainteresirani mogu razgledati u holu škole

Ogranak Matice hrvatske u Orahovici u okviru Mjeseca hrvatske knjige, a u suradnji sa Srednjoj školom ”Stjepan Ivšić” u holu škole postavio je vrijednu izložbu crteža poznatog umjetnika Matije Pokrivke.

Matija Pokrivka rođen je 1923. godine u Kutovima, u općini Zdenci, a preminuo je 26. lipnja 2010. godine u Zagrebu. Bio je poznat po svojim putovanjima i paralelnim slikanjem posebno po svojoj Slavoniji. Upravo iz tog razloga zajedničkim snagama Ogranci Matice hrvatske Orahovica, Našice i Feričanci te Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama kao suradnici pokrenuli su i organizirali ovu izložbu.

Izlozba Matija Pokrivka 2

– Zahvaljujući prijateljstvu obitelji Pokrivka s Vesnom Lolić iz Našica Matija je često obilazio ovaj kraj i bilježio omiljene motive, zapuštena seoska dvorišta, spomenike kulture i objekte tradicijske arhitekture. Na inicijativu Vesne Olić i uz pomoć slikarove udovice Zavičajni muzej Našice 2023. godine preuzeo je dio njegove ostavštine te odlučio organizirati postersku izložbu njegovih slika i tekstova.

Iz velikog opusa radova izabrani su crteži iz podravskog dijela Slavonije, a dominiraju teme zavičaja: rodnih Kutova i Orahovice te područja oko Našica, Feričanaca, Đurđenovca i Podgorača.
Mi ogranci i Povjesnica smo kao suradnici zaista ponosni što smo dio ove prekrasne priče – kaže predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Orahovici Damir Najmenik. 

Dodaje da će izložba u holu škole biti otvorena do kraja Mjeseca hrvatske knjige i mogu je posjetiti svi zainteresirani.                

(www.icv.hr, vg)

                                                                                                                                            

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content