Požar u osječkoj tvornici plastike pod kontrolom: Najveći problem sada je intenzivno izdimljavanje, a kreće i zatrpavanje požarišta

Plastika u tvrtki Drava International u Osijeku i dalje gori iako je požar sinoć lokaliziran i pod kontrolom. Vatrogasci su cijelu noć dežurali te pratili situaciju na terenu, a jutros su požarište obišli osječko-baranjski župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, sa suradnicima.

Vatrogasci nastavljaju s gašenjem požara, a ovaj put im “na ruku” ide i slab zapadni i sjeverzapadni vjetar (1 do 3 metara u sekundi) koji ne ide prema gradu već je u okretanju na sjeveroistočni i istočni.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdao je preporuku za obustavu rada tvrtki u Industrijskoj zoni Antunovac, za četvrtak, 5. listopada. Mobilni timovi cijelu su noć provjeravali kakvoću zraka u Antunovcu, Ernestinovu, Tenji, Čepinu i drugim okolnim mjestima. Prema sinoćnjim informacijama nije bilo onečišćenja ni na Brijestu, gdje se i dogodio požar, a niti u samom centru Osijeka, na Trgu A. Starčevića.

-Požar je još od sinoć pod kontrolom. Više ne prijeti širenje požara, niti više ima toliko puno otvorenog požarišta. Ono što je problem sada je izdimljavanje, koje je intenzivno i koje se spustilo na najnižu razinu, pri tlu, a njegovo širenje ovisi o smjeru vjetra, to je najveći problem – istaknuo je župan Anušić dodavši kako će izdimljavanje trajati nekoliko dana, a vatrogasci će započeti sa zatrpavanjem požarišta.

IMG 8483
Foto: OBŽ

Anušić je još jednom podsjetio na štetnost dima koji se stvara izgaranjem plastike, a na upit novinara o uzroku požara rekao je kako je još prerano govoriti o tome.

-Krenut će sada forenzika raditi svoj dio posla, uviđaj policije i svi oni koji trebaju utvrditi što se dogodilo. Kako sam već rekao, trebaju se pojaviti forenzičari iz Centra za forenziku “Ivan Vučetić”, a koji bi trebali, s najnovijom i najkvalitetnijom tehnologijom danas, utvrditi zbog čega je došlo do ovog požara i što ga je uzrokovalo, te što je doprinijelo tome da ovaj požar bude ovoliko nekontroliran, snažan, da bude jak i napravi ovoliko štete i na kraju krajeva, zbog kojeg su tri vatrogasca ozlijeđena, dva lakše i jedan teže – rekao je Anušić i dodao kako će danas uputiti zahtjev prema Vladi Republike Hrvatske da se proglasi ekološka katastrofa.

Gradonačelnik Radić potvrdio je da je kvaliteta zraka u Osijeku i jučer i danas zadovoljavajuća.

– Timovi NZJZ-a Andrija Štampar iz Zagreba jučer su mjerili kvalitetu zraka na Trgu Ante Starčevića te na Brijestu i kvaliteta zraka je zadovoljavajuća. Danas, prema podatcima DHMZ-a, na području grada Osijeka kvaliteta zraka je također zadovoljavajuća. Ono što nam dalje slijedi je praćenje smjera vjetra. Ukoliko vjetar okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere. Za sada sve škole rade osim Osnovne škole Tenja – dodao je gradonačelnik, te istaknuo da je preporuka, unatoč zadovoljavajućoj kvaliteti zraka, što manje boraviti na otvorenom, prevencije radi.

Zapovjednik JVP Osijek Ivković rekao je da je noć protekla mirno, ali da su vršili dogašivanja i vodili računa da se požar ne proširi.

– Sada, u suradnji sa stožerima Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, smo donijeli neke odluke koje ćemo probati da se požarište stavi pod kontrolu i da se smanji izdimljavanje. Sada je najbitnije da napravimo prosjek širine oko 10 metara do ove parcele gdje je ostalo oko 5 hektara, kako bismo spriječili širenje požara na dio neizgorene ambalaže, s obzirom da na južnom dijelu požarišta imamo dosta gustu vegetaciju i, ako dođe do paljenja te šikare, naravno da se može proširiti. Onda bismo krenuli s mehanizacijom na način da bi vatrogasci jednim dijelom vodom natapali naslage plastike, a drugom bi mehanizacija pokušala zatrpat zemljom te naslage kako bi se spriječilo daljnje dimljenje – kazao je Ivković.

IMG 8485
Foto: OBŽ

Izvijestio je da su vatrogasci bili jučer na trijaži, od čega su dva primila manju dozu kisika. Teško ozlijeđeni vatrogasac danas će biti prevezen u Zagreb. Podsjetimo, na intervenciji gašenja požara velike količine plastike na otvorenom prostoru,ukupno je bilo angažirano oko 200 vatrogasaca sa 100 vozila iz 44 vatrogasne postrojbe.

Načelnik Bece izvijestio je kako policija osigurava mjesto događaja, te da će, kada se stvore sigurnosni uvjeti, u suradnji s vještakom započeti s vršenjem očevida.

– U međuvremenu utvrđujemo sve okolnosti koje su dovele do ovog događaja. Požar mora biti ugašen i uvjeti sigurni da bismo mi mogli raditi određene pretrage – rekao je Bece.

(www.icv.hr, tj, OBŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content