Požarište u Osijeku obišao i potpredsjednik Vlade Tomo Medved: Počelo uzorkovanje vode, tla i poljoprivrednih kultura

Na požarište u prostoru tvornice Drava International danas (četvrtak) je stigao potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved, u pratnji osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, gradonačelnika Ivana Radića i predstavnika službi CZ OBŽ i Grada Osijeka.

– Tijekom gašenja tri vatrogasca su ozlijeđena, jedan teže, želimo im brz oporavak i zahvaliti svim službama koje su promptno reagirale u skladu sa očekivanjima i nadležnostima. Sve raspoložive službe odmah su se stavile na raspolaganje i odreagirale u najkraćem vremenskom razdoblju. Čestitam županu Anušiću, gradonačelniku Radiću i načelnicima županijskog i gradskog stožera CZ, svima koji su odreagirali na način da su spriječili još veću katastrofu kvalitetno upravljajući organizacijom, jer nije jednostavno u ovakvim požarima. Ono što je još uvijek aktualno je izdimljavanje i poduzimaju se sve radnje da se što je prije to zaustavi jer je važno da se zaustavi požar i izdimljavanje, da policija može nesmetano provesti očevid, a s ciljem utvrđivanja svih okolnosti, okolnosti nastanka požara, okolnosti upravljanja ovim pogonom, okolnosti pristupa prema ovom opasnom materijalu, odnosno rukovanju s tim opasnim materijalom. Puno je ovdje elemenata koji će zahtijevati detaljnu istragu, utvrđivanje svih organizacijskih oblika, utvrđivanje svih propisa na osnovu kojih se ovdje radilo, utvrđivanje svih ranijih nalaza inspektorata, postupanje po tim nalazima a kako bismo mogli dobiti cjelovitu sliku o tome je li ovdje bilo propusta i uslijed kojih okolnosti je došlo do ovog požara. Opomena je ovo svima. Za organizaciju rada s opasnim tvarima svi su dužni držati se propisa. Posljedice će se utvrditi po okončanju ovog izdimljavanja. Možemo očekivati da će biti šteta na poljoprivrednim kulturama, imovini ali o detaljima sačekajmo. Vlada će sigurno pružiti potporu, kao što je svih ovih godina, u skladu s procjenama koje će biti izvršene ovdje na razini grada, odnosno županije – istaknuo je ministar Medved.

Kvaliteta zraka, prema DHMZ-u, u gradu Osijeku je zadovoljavajuća.

-Kvalitetu ćemo pratiti i dalje. Bitno je za napomenuti da je gradska tvrtka Vodovod Osijek priopćila kako je voda u Osijeku također na zadovoljavajućoj razini kao što je i bila. Radnike tvrtke Drava International koji su iz Nepala, Grad Osijek smjestio je u gradsku dvoranu Jug II, u kojoj se i dalje nalaze. Trenutačno je požar pod nadzorom od jučer navečer. Gradske tvrtke, županijske tvrtke, kao i neke privatne tvrtke su dale svoju mehanizaciju i u tijeku je nasipavanje požara zemljom kako bi se ovo izdimljavanje što prije zaustavilo, odnosno smanjilo. Naši vatrogasci odradili su nadljudski posao – kazao je gradonačelnik Radić.

U petak ujutro bit će potpisan zahtjev prema ministru Božinoviću za proglašenje ekološke katastrofe na području Osječko-baranjske županije.

-Požarište je pod kontrolom. U ovom trenutku vatrogasci i službe civilne zaštite zatrpavaju zemljom zgarišta da bi se prestalo izdimljavati i da bi se u potpunosti zaustavila emisija štetnih plinova. Tri vatrogasca su ozlijeđena. Vatrogasac koji je teže ozlijeđen jučer sada je u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti. Želio bih zahvaliti svim vatrogascima na gašenju požara koji je nezapamćen u našoj županiji. Kada govorimo o ponašanju i onome što nam donosi vrijeme ispred nas, ne treba se kretati na otvorenom prostoru gdje su analize zraka loš, zatvoriti prozore i vrata. Voće i povrće iz vrtova treba nekoliko puta oprati, što se može treba oguliti. Uz analizu zraka krećemo i u analizu kvalitete zemlje – rekao je župan Anušić.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content