Vrtlarenje u tijeku: Iskoristite toplo vrijeme, posadite luk, mrkvu, češnjak, rotkvicu i zimske salate

Pred nama su lijepi jesenski dani, znani kao i “bablje ljeto”, što znači da su vremenski uvjeti više nego povoljni za obavljanje radova na otvorenom.

Pripremaju se zimnice, džemovi, marmelade, netko će sušiti biljke za čaj ili uvarak. 

Dok jedan životni ciklus završava, druga priča počinje: plodove, sjeme i biljke treba sačuvati do iduće vrtlarske sezone, u kojoj ćemo također uživati. Prije svega riječ je o cvjetnicama, ali i različitim vrstama povrtnica, kako što su paprike, rajčice, tikvice, salate, mahunarke.

Tijekom jeseni polako se kreće s čišćenjem vrtova, ali i rezidbom voćaka, grmova i ukrasnog bilja. Nakon čišćenja vrta od biljaka kojima polako završava sezona, stvara se velika količina  biljnog otpada koji se može kompostirati i kod kuće.

Zemlji koju želimo pripremiti za novu sezonu valja dodati zeolit, a koji će strukturu tla učiniti boljom te smanjiti potrebu za zalijevanjem. Imate li kompost od prošle vrtlarske sezone, ovo je vrijeme da ga iskoristite. 

Zeleno i ekonomično ne znači samo održivo, već i produktivno i praktično. Tako da je dobro sada iskoristiti vlastiti kompost koji smo “skupljali” tijekom godine.

Untitled design Custom
Foto: Canva

Kod obrade vrta za jesensku sezonu nije loša opcija napraviti računicu gdje što želimo uzgojiti i u kojoj količini. Uzdignute ili povišene gredice, leje ili plastenici maksimalno će iskoristiti Sunčevu toplinu i svjetlost u danima koji su sve kraći.

Ovo je idealno vrijeme za istražiti sve nove biljke kojima želite pružiti novi “dom” u svom vrtu ili voćnjaku – nove voćkarice, grmove, lukovice tulipana, narcisa i zumbula.

Vrijeme je sadnje luka, sijanja špinata, graška, blitve, kopra, mrkve, peršina, rotkvice, repe… Tradicionalno, listopad je u znaku sadnje luka i češnjaka, kao i zimskih vrsta salata, odnosno, onog povrća u čijim ćemo plodovima uživati kroz mjesec ili dva.

Imamo dovoljno vremena i povoljne uvjete za započeti novo poglavlje jesenskog vrtlarenja – iskoristimo ih.

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content