Svetom misom i polaganjem vijenaca obilježena 32. obljetnica osnutka 127. brigade Hrvatske vojske

Obilježavanje 32. obljetnice osnutak slavne 127. brigade Hrvatske vojske danas (ponedjeljak) je započelo svetom misom za poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi sv. Roka koju je predvodio župnik i gvardijan virovitičkog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.

Nakon toga položen je vijenac te su zapaljeni lampioni na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na virovitičkom gradskom groblju. Vijenac su položili izaslanstvo obitelji poginulih pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica na čelu s Nadom Barčanac, dopredsjednicom Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Virovitica, zajedno s izaslanstvom pripadnika nekadašnje 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica na čelu s ratnim načelnikom stožera 127. brigade Markom Krstanovićem, zapovjednicima bojni Marijanom Brlekom, Mirkom Petrašom, Mirkom Vujićem i Mirkom Brajtigamom, te načelnikom obavještajne službe Dragutinom Dečakom, kao i poratnim zapovjednikom brigade Miodragom Hokmanom.

U ime organizatora obilježavanja 32. obljetnice ustroja 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica vijenac polažu izaslanstva Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica i podružnice za Virovitičko-podravsku županiju, kao i Udruge Hrvatski časnički zbor Virovitica, na čelu sa svojim predsjednicima Vladom Paurićem i Davorom Špoljarićem.

Lampione su kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položili saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić, voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić i voditelj virovitičkog Područnog odsjeka za poslove obrane Ministarstva obrane, Javor Bogati.

Položilo ih je i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije na čelu s Marijom Klementom, zamjenikom Virovitičko-podravskog župana, izaslanstvo Policijske uprave Virovitičko- podravske na čelu s načelnikom Marcelom Štrokom i njegovim zamjenikom Nenadom Križićem, izaslanstvo grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, njegovom zamjenicom Vlastom Honjek Golinac, voditeljicom Odsjeka za gospodarstvo, Sanjom Kirin, ratnim predsjednikom općine Virovitica Antom Krištom, ravnateljem Gimnazije Petar Preradović Kristijanom Gostimirom, ravnateljicom Državnog arhiva Virovitica, Dijanom Cenger i direktorom Informativnog centra Virovitica Robertom Cengerom, izaslanstvo općine Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom, te preostala izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata – Udruga HVIDR-e grada Virovitice na čelu s predsjednikom Mirkom Poljancem, Izaslanstvo Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata ogranak Virovitica s pripadajućim klubovima i ograncima iz Gradine, Milanovca, Svetog Đurđa, Špišić Bukovice i Pitomače, kao i djeca hrvatskih branitelja, izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora Virovitica, te izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata općine Suhopolje.

Svi su obišli i posljednje počivalište zapovjednika 127. brigade generala Đure Dečaka na koje je položena bukta i zapaljeni lampioni. O osnutku i djelovanju 127. brigade Hrvatske vojske govorio je načelnik stožera, ratni zamjenik zapovjednika 127. brigade Hrvatske vojske Virovitica, brigadir Marko Krstanović.

– U tim trenucima stekla su se tri uvjeta za osnutak brigade. Dovoljan broj ljudstva, koji je prerastao u tadašnji 50. samostalni bataljun, potrebno naoružanje i vojna oprema te potreba za oslobađanje okupiranih prostora kako bi se uspostavili najvažniji prometni pravci. Ubrzo smo krenuli u oslobodilačke akcije područja od Grubišnog Polja, okolice Daruvara do Pakraca i prometnice prema Požegi- prisjetio se načelnik stožera, ratni zamjenik zapovjednika 127. brigade HV Virovitica, brigadir Marko Krstanović.

Tih dana prisjetio se i saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić.

– Danas kada obilježavamo dan 127. brigade Hrvatske vojske sjećamo se tih svih hrabrih dječaka koji su stali srcem i ljubavlju u obranu Domovine. Ustrojena je postrojba, koja je bila respektabilna u ovom području i koja je postavljene zadaće odradila temeljito. Bilogora je bila slobodna zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti Đure Dečaka, Marka Krstanovića i zapovjednika svih bojni, koji su vodili ljude u tom teškom vremenu, kako se u Virovitici ne bi postavila granica “Velike Srbije”- između ostalog rekao je Josip Đakić.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content