Svjetski dan učitelja: Hvala vam na svemu što činite za zajednicu, vaša ustrajnost ključna je u odgoju i obrazovanju novih generacija

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada, a proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Učitelji igraju ključnu ulogu u razvoju i obrazovanju djece i mladih. Oni nisu samo prenositelji znanja, već i mentori, inspiratori i podrška svojim učenicima. Njihov utjecaj seže daleko izvan učionica, jer oblikuju buduće vođe, znanstvenike, umjetnike i građane.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Danas je prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Važno je staviti naglasak na važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta.

Učitelji su kamen temeljac obrazovanja i ključ za bolju budućnost. Svi mi imamo učitelja koji je ostavio dubok trag u našim životima, a Svjetski dan učitelja je dan kada im možemo reći “hvala” za sve što su učinili za nas i našu zajednicu.

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content