Svjetski je dan zaštite životinja: Oni su i naši kućni ljubimci koji postaju dio obitelji

Svake godine 4. listopada obilježava se Svjetski dan životinja. Dan je to koji nas podsjeća na međusobnu povezanost ljudi i životinja te važnost skladnog i kvalitetnog zajedničkog života. Obilježava se u svim zemljama od 1931. godine kada je održana konvencija ekologa u Firenci. Na taj se dan ujedno slavi i blagdan sv. Franje Asiškoga, sveca zaštitnika životinja i životne sredine, te predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja.

Glavna ideja ovog dana je naglasiti važnost životinja u našem životu. Svakodnevno na njih i na kvalitetu njihova života utječu postupci pojedinaca i nacija. Iako imaju važnu ulogu u našem životu, životinje su često žrtve ljudske sebičnosti i nasilja. Važno je potaknuti ljude na razmišljanje, probuditi im svijest o važnosti skladnog suživota, a što će ih potaknuti i na aktivno djelovanje s ciljem poboljšanja uvjeta života svih živih bića s kojima dijelimo planet Zemlju.

Važno je osvijestiti ljude da su životinje ravnopravni stanovnici našeg planeta s kojima dijelimo svoj život na njemu te da životinje imaju jednako pravo na život kao i mi. I one osjećaju bol, patnju, strah i stres tako da im ne smijemo činiti ono što ne želimo da netko čini nama.

Ako itko zna darivati ljubav, onda su to naši kućni ljubimci koji postaju dio obitelji. Redovito ih je potrebno hraniti, nježno s njima postupati te im pružiti odgovarajuću medicinsku pomoć kada im je potrebna.

(www.icv.hr, ib, ilustracija; freepik)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content