U Lili održana manifestacija posvećena Mjesecu ružičaste vrpce: Održano predavanje o ranom otkrivanju raka dojke

Jučer (nedjelja) je u Mjesnom domu Lila održana manifestacija posvećena Mjesecu ružičaste vrpce u organizaciji Udruge žena “Lila – Ribnjak” pod pokroviteljstvom Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našica.

Svoju su potporu ovoj akciji dali gradonačelnik Krešimir Kašuba i potpredsjednik Vijeća Mjesnog odbora Našice Marijan Tepeš. Akcija je privukla mnoge građane koji su se udružili kako bi podržali borbu protiv ove bolesti, a u njenom sklopu je održano predavanje o prevenciji i ranog otkrivanja raka dojke.
 
Na početku je predsjednica Udruge žena “Lila – Ribnjak” Dajana Potolovec pozdravila sve goste te naglasila kako sav prihod ove akcije ide udruzi LPR “Mimoza” Đurđenovac i njenom humanom djelovanju pohvaljivajući dobru suradnju s “Mimozama”. Okupljenima se obratila i Direktorica Turističke zajednice Grada Našica, Ines Resler, koja je pohvalila organizaciju te naglasila kako su ovakva predavanja iznimno važna zbog podizanja svijesti o ranom otkrivanju raka dojke te ostalih malignih bolesti.
 
– Turistička zajednica Grada Našice podržala je i prošlogodišnju aktivnost Udruge žena “Lila – Ribnjak”, a našu podršku imat će i dalje. Ne treba posebno naglašavati kako se svi trebamo uključiti u ovakve i slične inicijative jer svatko u nekom obliku, ako ne osobno, onda u bližoj ili široj obitelji, ima nekog oboljelog od karcinoma i nije se lako nositi s tim problemom. Naravno, u ovom mjesecu, kada obilježavamo Dan ružičaste vrpce, treba ukazivati na taj problem i potrebno je što ranije aktivirati sve elemente koji mogu doprinijeti bržem oporavku i aktivnom odnosu prema bolesti, kako kod samih pacijentica, tako i kod članova njihovih obitelji– rekla je Resler.
 
Dragica Pavlić, predsjednica LPR “Mimoza”, zahvalila se na predivnoj gesti Udruge žena “Lila – Ribnjak” naglasivši kako “Mimoze” pomažu svim članovima i njihovim obiteljima 
 
– Mi kroz obilježavanja Dana ružičaste vrpce i ostalim humanitarnim akcijama tijekom godine prikupljamo različita sredstva kojima pomažemo našim članovima u situaciji kad se moraju javiti na liječenje, bilo da se radi o zračenju ili kemoterapiji. Također smo s Hrvatskim željeznicama dogovorili da se subvencionira prijevoz oboljelima i članovima njihovih obitelji za 75 posto. Svakako bih naglasila da je najvažniji rad onaj koji se odvija svakog utorka u prostorijama naše Udruge gdje se razgovara o problemima, a izrađuju se i različiti predmeti koje onda naši sugrađani nagrađuju donacijama. Njih za Uskrs i Božić dostavljamo našim potrebitim članovima uz poklone i, ono što je najvažnije, uz naš osmijeh– izjavila je predsjednica Pavlić zaključivši kako LPR “Mimoza” uvijek ima otvorena vrata i uvijek je spremna pomoći.
 
Samir Haj Barakat govorio je o važnosti ranog otkrivanja raka dojke te svih ostalih malignih bolesti tek nakon minute šutnje za nedavno preminulog dogradonačelnika Grada Našica i saborskog zastupnika Hrvoja Šimića.
 
– Mjesec listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke. Naglasio bih kako se bolest ne događa drugima, nego se događa svima nama. Ovo su trenuci kada bismo se trebali posvetiti i vlastitom zdravlju. Borba protiv karcinoma dojke je borba protiv najčešćeg oblika raka koji se najviše pojavljuje kod žena i važno ga je otkriti što ranije. Mi još uvijek nemamo mogućnosti niti tehnologiju kojom bismo odredili tko će imati karcinom, ali ono što možemo jest otkriti ga u ranom stadiju kada je liječenje puno zahvalnije. Karcinom dojke nije bolest od koje se umire već se on može uspješno liječiti. Opet naglašavam da ga je važno rano otkriti i tada treba sudjelovati u jednom multidisciplinarnom timu u kojem sudjeluju radiolozi, patolozi, kirurzi po potrebi, internisti kao i fizikalna terapija te psiholozi i psihijatri. Najvažniji početak u tom cijelom lancu jest sam čovjek, odnosno njegova vlastita odgovornost prema svom zdravlju. Upravo zbog toga zahvaljujem još jedanput udruzi žena Lila koja me je i ove godine pozvala da održim predavanje.– rekao je doktor Haj Barakat istaknuvši kako je karcinom i bolest obitelji.

– Okolina u kojoj se nalazi osoba oboljela od karcinoma nije, naravno, pripremljena za ovakve stvari. Stoga smo u našoj bolnici organizirali već spomenuti multidisciplinarni tim koji vodi i koji se brine o oboljeloj osobi sve do njenog izlječenja, ali i nakon toga- dodao je.

 
O značaju i metodama fizikalne terapije koja se primjenjuje na oboljelim pacijentima govorio je magistar fizioterapije Stjepan Paska.

– Naravno, svi pacijenti su uplašeni i ne znaju što im se događa, a mi im svojim znanjem i iskustvom dajemo podršku. Objašnjavamo im na koji ćemo im način pomoći, odnosno koju terapiju ćemo primijeniti, a već nakon jednog ili dva dolaska sudjeluju puno opuštenije i nakon nekog vremena dolazimo do pozitivnog rezultata- rekao je.
 
Za nastavak druženja uz dobru atmosferu pobrinuo se Stravianae band koji se pridružio ovoj humanitarnoj akciji.

IMG 20231022 192555 Custom

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content