Udruga umirovljenika Slatina proslavila 77. obljetnicu postojanja i rada: Ujedno je obilježen i Međunarodni dan starijih osoba

Udruga umirovljenika Slatina svečanom je sjednicom proslavila 77. obljetnicu svog postojanja i rada te ujedno obilježila Međunarodni dan starijih osoba. Svečanost je započela hrvatskom himnom u izvedbi članova Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Dika” Slatina.

Udruga umirovljenika Slatina osnovana je 1. svibnja 1946. godine s ciljem pružanja socijalne pomoći i podrške starijim osobama kako bi se poboljšao život umirovljenika na slatinskom području kroz različite projekte i aktivnosti. Udruga danas broji dvjestotinjak članova i kroz godinu za svoje članove organizira brojne aktivnosti, a najveća joj je obveza umirovljenicima olakšati svakodnevni život i pomoći im u ispunjavanju dana.

Upravo o tome govorio je predsjednik Udruge Vladimir Domić zaželjevši dobrodošlicu svim gostima. Na samom početku zahvalio se svojim članovima koji nesebičnim radom pomažu rad Udruge, kao i donatorima i brojnim sponzorima, a osobito Gradu Slatini i gradskim ustanovama, susjednim općinama, kao i Virovitičko-podravskoj županiji i Matici umirovljenika Hrvatske na potpori kroz različite projekte.

– 77 godina rada jedne Udruge je puno, ali s usponima i padovima, s brojnim aktivnostima, putovanjima i druženjima godine kao da lete – istaknuo je uvodno predsjednik Domić te se prisjetio svih postignuća koje su zajednički ostvarili tijekom ovih gotovo osam desetljeća.

– Naša Udruga nije samo mjesto gdje umirovljenici dolaze kako bi proveli vrijeme u druženju i razgovoru, već je to isto tako i mjesto gdje se razvijaju projekti koji doprinose boljem životu svih nas. Smatram da smo tijekom svih ovih godina postigli mnogo. Organizirali smo brojne kulturne i sportske aktivnosti koje su obogatile našu zajednicu, pomagali smo svojim članovima na različite načine, a naši su članovi posebno sretni i zadovoljni svim izletima koje smo organizirali, od posjeta brojnim svetištima i značajnim mjestima diljem Lijepe naše, do ljetovanja na moru i redovitih kupanja u toplicama. Osim toga, za naše su članove iznimno značajne naše redovite zabave uz glazbu i ples, razne radionice i sportske aktivnosti te druženja s umirovljenicima iz drugih umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije i šire, a s kojima imamo jako dobru suradnju – rekao je Domić.

Iako je puno toga na što se požalio, od malih mirovina, dugih lista čekanja na liječničke preglede i nedostatka lijekova, ipak se prisjetio pojedinih projekata kao što su “Vedri dani treće dobi”, “Vitalnost u zlatnoj dobi” i “Zlatne sedamdesete” koji su uvelike doprinijeli poboljšanju kvalitete života umirovljeničke populacije na slatinskom području.

– Danas slavimo ne samo našu prošlost, već i našu sadašnjost i budućnost. Pred nama su nove prilike i izazovi, no nema sumnje da ćemo ih prihvatiti s istom predanošću i elanom kao i dosad – zaključio je Domić uputivši čestitke u prigodi 77. obljetnice svim članovima Udruge umirovljenika Slatina zaželjevši im obilje zdravlja i još puno sretnih zajedničkih dana.

Ovu veliku obljetnicu slatinskim su umirovljenicima čestitali i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement te saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković koji su u drugom dijelu svečanosti pomogli predsjedniku Domiću uručiti priznanja koje je Udruga umirovljenika Slatina u povodu 77. obljetnice svog postojanja i uspješnog rada dodijelila zaslužnima.

U svojim su se govorima dotakli brojnih projekata koji su odrađeni u zajedničkoj suradnji, osobito gradonačelnik Ostrošić, budući da je najviše projekata realizirano uz potporu Grada Slatine. Osim toga u njihovim su se govorima mogle čuti samo riječi hvale za ovu Udrugu i njezinog agilnog predsjednika Domića kojima su tom prigodom iskazali daljnju potporu od državne, županijske i gradske razine, kako bi se u narednom razdoblju što više olakšao život umirovljenika, postao im ljepši i ugodniji te manje samotan.

Uz već spomenute uvažene goste svečanosti su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac i predsjednik Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije Antun Han.

U kulturnom dijelu programa nastupili su Folklorna skupina Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije, Zbor Udruge umirovljenika općine Pitomača i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Dika” Slatina, koji su svojim nošnjama, pjesmom i plesom te narodnim običajima oplemenili svečanost u prigodi 77. obljetnice Udruge umirovljenika Slatina.

Na kraju svečanosti održana je dodjelu zahvalnica i priznanja te srebrnih i zlatnih plaketa brojnim zaslužnim članovima, pojedincima, Gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji te ustanovama, udrugama i tvrtkama.

Zahvalnice su zaslužili Snježana Medved, Antun Bot, Zbor Udruge umirovljenika općine Pitomača, Folklorna skupina Matice umirovljeničkih udruga VPŽ i HKUD “Dika” Slatina.

Priznanja su pak zaslužili Ivan Grahovac, Slavica Hajek, Stjepan Krahulec, Ana Hodak, Nada Nikšić, Damir Medved, Jelka Domić, Kata Straubing i Jadranka Grbac.

Srebrne plakete zaslužili su Nikola Grahovac, Stjepan Kajser, Aantun Lic, Ivan Dorinko, Gradska razvojna agencija Slatine, Građenje Marković d.o.o. vl. Zdenka Markovića, Cestogradnja d.o.o. Slatina vl. Marija Koića, Apolonia d.o.o. Slatina vl. Nenada Bračuna, D&D ELMONT Slatina vl. Mihaela Dlaba, Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina, Slatinski informativni centar d.o.o. i Mihaela Feldi, dok su zlatne plakete uručene Vladimiru Domiću, Gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji.

U ime svih nagrađenih zahvalio se slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, a svečanost je završila prigodnim domjenkom u predvorju kino dvorane gdje su u posluživanju pomogli učenici Industrijsko-obrtničke škole zanimanja konobar. Za veselu atmosferu pobrinuli su se članovi slatinske Dike te uz zvuke tamburice dobro raspoložene umirovljenike i njihove goste potaknuli na ples i pjesmu.

(www.icv.hr, mf, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content